JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 21 februari 2020 VECKA 08
Med en förarlös helikopter och ett helt eget mässtält var Saab den stora dominanten på mässan Cimi i Enköping. Över 8000 besökare och 80 utställare deltog.
Cimi är på många sätt mycket olik andra mässor. Trots att arrangörerna - sju myndigheter - betonar det civila innehållet lika starkt som det militära råder ingen tvekan om att det är militären som slår an tonen. Och för den som är van vid Älvsjömässan, Göteborgsmässan eller Elmia så erbjuder det för dagen till mässplats omriggade regementet S1 i Enköping en omvälvande upplevelse. En del utställare må ha haft synpunkter på allt från temperaturen i utställningstälten till omöjligheten att betala sin lunch med kreditkort och leråkern till parkeringsplats, men den uniformsklädda delen av besökarna såg inte ut att bekommas. Och att få samtalen avbrutna av närbelägen automateld blev efter ett tag bara en del av miljön.

Att militären trots försvarsnedskärningar är en attraktiv marknad för elektronikleverantörer märktes tydligt. Här fanns gott om kontaktsdonsleverantörer, några andra komponentbolag, en hel del test- och mätföretag och några konsulter. Samt, förstås, en rad bolag inom inbyggda system. Några exempel - Amphenol, Amtele, Bitsim, Data Respons, Deltron Freber, Fibersystem, Glenair, Habia Cable, Kontron, Lemo, RF Partner, Rohde & Schwarz, Saven Hitech, Telelogic, Tyco och ÅF.

Bland utställarna var dock Saab helt överlägset störst, och det nätverksbaserade försvaret föga överraskande det genomgående temat. Saabs dragplåster var premiärvisningen av den obemannade helikoptern Skeldar, en fyra meter lång och 150 kg tung skapelse som via en pc kan styras med 100 km aktionsradie. Skeldar kan ta 25 kg nyttolast - förslagsvis kameror av olika slag - och lyfta utan startbana rakt upp till som högst 3500 meter.

Militären kan förstås använda Skeldar för spaning och rekognoscering. Men Saab lyfter även fram civila tillämpningar.

- Kustbevakning, kartering i realtid efter större olyckor, kraftledingsinspektion efter orkaner - vi slutade lista tillämpningar när vi kommit till hundra, berättar Anders Carp, utvecklingschef för obemannade farkoster, eller UAV, Unmanned Aerial Vehiicles, som branschen föredrar kalla fenomenet.

Han uppskattar kostnaderna till ”några tiotals miljoner kronor” per styck. Utvecklingen är långt ifrån färdig. Skeldar ska demonstreras för militära kunder i höst, och för civila kunder senare i vinter.

- Första leveransen hoppas vi på i juni nästa år, och vi tror att vår första kund blir militär, säger Anders Carp.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)