JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Forskare på Sveriges Provning- och Forskningsinstitut (SP) har tillsammans med konsultföretaget Informasic tagit fram en metod för att överföra mycket precisa tidsangivelser i fiberoptiska nät. Tekniken kan bli ett störtåligt alternativ till dagens dominerande metod som baseras på GPS-systemet.
– I slutändan när systemet täcker hela Sverige ska noggrannheten vara bättre än 3-4 ns. Idag har vi runt 25 ps i en puktlänk, säger Per Olof Hedekvist på SP.

Kravet på exakta synkronisering och därmed tidsangivelser kommer att öka när telekomoperatörerna ska erbjuda tjänster som IP-telefoni, IP-tv och interaktiva spel. Men redan nu behövs exakta tidsangivelser för olika finansiella system.

Idag används i första hand GPS-baserade system eftersom GPS förutom position även ger en exakt tidsangivelse. Men GPS-signalen är svag och kan dränkas av andra radiosignaler.

– Det är lätt att göra en störsändare och avsiktligt störa ut GPS-signalen.

Post- och telestyrelsen har därför finansierat projektet där SP tagit fram en alternativ metod baserad på fiberoptik. Det unika med metoden är att den inte kräver någon egen fiber utan baseras istället på de datapaket som skickas över förbindelsen. Datapaketen analyseras i en FPGA som letar rätt på viss position i dataströmmen. Denna utgör sedan referens för tidsangivelserna.

Tekniken är generell men SP har valt att anpassa den till SDH/Sonet-protokollet i första vändan. Hårdvaran består av en demux från Vitesse som tappar av signalen, en Stratix II från Altera som gör databehandlingen och en multiplexer från Vitesse som kopplar tillbaka signalen.

Eftersom datahastigheten är 10 Gbit/s delas signalen upp i 16 parallella signaler på 622 Mbit/s. Dessa går sedan in i FPGA:n som letar reda på den önskade sekvensen. När den är funnen genereras FPGA:n en 20 ns lång puls som går vidare till multiplexern och in i fibern. Pulsen ä på 500 mV topp-topp, stigtiden är mindre än 25 ps och jittret får maximalt vara 10 ps.

Det visade sig bland annat att temperaturen påverkade noggrannheten. För att kompensera för det har man sju faslåsta klockor varav två finns på FPGA:n.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)