Stämningen är faktiskt riktigt positiv inom distributörsskrået just nu. Svensk elektronikindustri går bra på en bred front. Det inger trygghet till skillnad från tidigare då enbart telekom drev affärerna. Att däremot rakt av jämföra de 30 största distributörernas försäljningssiffror
HÄNT 2005 OCH VÅREN 2006 Mars 2005 De tre bolagen OEM Component, Egevo Elektronik och Pronesto går samman och bildar OEM Electronics. April 2005 Komponentdistributören Avnet köper Memec för 676 miljoner dollar, motsvarande knappt 30 procent av Memecs totala omsättning för 2004. Augusti 2005 Eurodis verksamhet i Sverige försattes i konkurs den 3 augusti, efter att det brittiska moderbolaget Eurodis Electron plc gått i konkurs. Den tyska distributören Rutronik tar över information om orderstocken och kundregistret i Sverige, Finland, Danmark och Norge. September 2005 Acte delas upp i tre bolag: Acte Supply för passivt och elmekanik, Acte Embedded Technology för inbyggda system och Acte Wireless för trådlös teknik. Förändringen träder i kraft den första oktober 2005. September 2005 Katalogdistributören Farnell In One öppnar säljkontor i Malmö, Stockholm och Göteborg. Under två och ett halvt år har Farnell försökt sköta försäljningen från Danmark, med några fältsäljare i Sverige. Oktober 2005 Den brittiska komponentdistributören Abacus Group Plc köper Deltron Electronics Plc för 28,4 miljoner pund. Hittills har Abacus arbetat under namnet Promax i Sverige. När köpet är genomfört kommer även Deltron-Freber att ingå i företagsgruppen. November 2005 Verksamheten hos den nya distributören Avnet Memec startar formellt. Avnet Memec är en av konsekvenserna efter Avnets köp av Memec under våren. Avnet-Nortecs verksamhet har under sommaren delats upp i fem affärsområden: Silica, Avnet Memec, Avnet Time, Avnet SCS och BFI Optilas (sedermera fristående). December 2005 Elektronikgruppen bildar affärsenheten EG Display & System som fokuserar på displayer och inbyggnadsdatorer. EG Display & System består av gamla Miko Components samt displayenheten från EG Components. Verksamheten drar igång från och med årsskiftet. Januari 2006 TMS Electronics öppnar säljkontor i Stockholm. Januari 2006 Deltron-Freber inlemmas i Abacus Group. April 2006 Ledningen för BFI Optilas köper ut företaget från distributörsjätten Avnet. BFI Optilas mål är att bli Europas största specialistdistributör inom rf- och mikrovågsområdet samt optronik. Juni 2006 Efter midsommar tar Thomas Säwensten över som vd för Abacus Promax. Därefter kommer Abacus Promax och Deltron-Freber att gå samman till ett gemensamt bolag, kallat Abacus Sweden. Thomas Säwensten kommer närmast från Elektronikgruppen. |
Dött lopp mellan 2004 och 2005
Efter lite tankegymnastik kan man dock konstatera att de 30 största distributörerna sålde komponenter till ett värde av cirka 4 800 miljoner kronor i Sverige i fjol. Motsvarande summa för år 2004 var cirka 4 850 miljoner. Då har hänsyn tagits till att konkursade Eurodis sålde komponenter för uppskattningsvis 120 miljoner kronor under första delen av 2005 samt att både Eurodis och Memec fanns på banan år 2004.
Fast egentligen borde siffrorna för 2005 saltas lite extra, eftersom Memec stod på egna ben några månader i början på året och Rutronik sannolikt sålde komponenter för runt 30–40 miljoner mot slutet av året. Skillnaden i omsättning mellan de två åren hamnar alltså inom felmarginalen, vilket kan tolkas som att den totala komponentförsäljningen via distributörerna låg relativt stabil under perioden.
Betydligt mindre stabilt var det på företagsnivå under fjolåret. Framförallt färgades året av att Eurodis tvingades kasta in handduken i augusti, efter upprepade säljförsök.
Det tog nästan exakt fem år från det att brittiska Eurodis köpte Sveriges näst största komponentdistributör – Ericsson Microelectronics Europe – tills den svenska verksamheten gick i konkurs. Året innan konkursen var Eurodis Sveriges sjätte största distributör med en omsättning på drygt 220 miljoner kronor. Elektroniktidningen har valt att ta bort Eurodis från årets komponentopp då företaget inte längre existerar.
Rutronik satsar mot toppen
Eurodis fall har å andra sida öppnat dörren åt tyska Rutronik till den skandinaviska marknaden.
– Ja, vi tog över orderstock och kundregistret från Eurodis, men inte konkursboet, säger Joakim Jarstad, chef för Rutroniks svenska kontor.
Några siffror på hur det har gått sedan starten vill han inte ge, varken i form av pengar eller procentuell tillväxt.
– Vi startade ett helt nytt företag här i höstas och det tar tid. Men vi tar marknadsandelar hela tiden och visst tror jag att vi kan bli Sveriges tredje största komponentdistributör på sikt, säger Joakim Jarstad.
Den andra riktigt stora händelsen under förra året var att Avnet köpte Memec i april. För svensk del innebar det en rejäl omstuvning i organisationen. Inom Avnet-Nortec skapades fem affärsområden: Silica, Avnet Memec, Avnet Time, Avnet SCS och BFI Optilas. Här bör dock poängteras att ledningen för BFI Optilas köpt ut sig från Avnet under våren (se länk). I Sverige består Avnet av två juridiska enheter, förutom Avnet-Nortec även EBV.
Målet för Avnet här i Sverige är självklart att ta upp jakten på ärkerivalen Arrow. Visserligen är det en lång bit kvar men Memecköpet kan ändå ses som ett kliv i rätt riktning. I ett slag växte Avnets svenska omsättning med cirka 76 procent. Då är Memecs försäljning under andra halvan av förra året medräknade, samt EBVs siffror.
Roar man sig med att jämföra Arrow och Avnets svenska försäljning visar det sig att Avnets omsättning är en tredjedel av Arrows. Innan köpet var den en femtedel. Ytterligare en förklaring till det minskade gapet är att svenska Arrow tappade 100 miljoner i omsättning i fjol på grund av en omstrukturering. Affärer som tidigare fakturerades i Sverige faktureras nu från andra Arrowbolag på andra håll i världen. På global nivå är Arrow och Avnet jämbördiga.
Abacus Sweden tar form i sommar
Den brittiska distributören Abacus Group köp av Deltron Electronics i höstas är en annan affär som kommer att visa tydliga spår i den svenska verksamheten framöver. Redan har Deltrons svenska ledning lämnat över till Abacus Promax. Men så snart Thomas Säwensten, kommen från Elektronikgruppen, tar över det svenska rodret under sommaren så kommer Abacus Promax och Deltron-Freber att smältas samman till Abacus Sweden.
Om nu några utländska jättar har stått för uppköp, utköp, nystart och fall, så har de tre stora svenskägda komponentdistributörerna Elektronikgruppen, OEM Electronics och Acte istället passat på att göra en rejäl ommöblering i sina organisationer under fjolåret.
Det intressanta är att komponenttoppens 5:a, OEM, och 6:a, Acte, tar helt olika strategibeslut inför framtiden. I mars förra året deklarerade OEM att de tre bolagen OEM Components, Egevo och Pronesto slås samman till ett bolag, OEM Electronics. Med sammanslagningen vill företaget få det stora bolagets resurser och tillräckliga muskler för att kunna följa sina kunder utomlands.
Olika strategi: isär och ihop
Även Acte gjorde en helomvändning i sin strategi i fjol. Fast den går stick i stäv med OEMs. Tidigare var Actes ledord centralisering, synergier och skalfördelar. I september förra året delade dock företaget upp sin verksamhet i de tre bolagen Acte Supply, Acte Embedded Technology och Acte Wireless. Nu är det specialisering och anpassning till den lokala marknaden som gäller.
Elektronikgruppen tar däremot parti för OEMs strategi. Så sent som i december bildade Elektronikgruppen en ny affärsenhet, EG Display & Systems. Orsaken till förändringen är att företaget vill centralisera verksamheten och samtidigt förbättra logistiken över hela Norden.
Inalles kan man konstatera att fem företag åkt ut från årets komponenttopp medan fyra klivit in. Konstigt? Njae, fjolårets topplista bjöd faktiskt på 31 företag då de minsta inte gick att särskilja.
Borta från topplistan är Eurodis, Memec, Memstore, Empcomp och Addtech, där de tre sistnämnda har åkt ut för att de inte vill vara med. Nykomlingarna är Compomill, AAAAA Nordic, P-A Emilsson och RS Components.
De 30 största komponentdistributörerna i Sverige under år 2005 (PDF, 1,3 Mbyte)
Anna Wennberg
Relaterad artikel:
Spikrakt uppåt för fem A:n