JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Iransk processor svensk?

Iranska Parsé Semiconductors sparckärna är i själva verket en variant av kärnan Leon. Detta hävdar företaget bakom Leon, svenska Gaisler resarch.
Leon finns visserligen i en öppen källkodslicens, och kan användas gratis även kommersiellt. Men enligt licensreglerna ska kärnans konstruktörer på Gaisler Reserach ha ett offentligt erkännande för sitt arbete.

Att den iranska processorkärnan verkligen är Leonkärnor har enligt Gaisler Research framgått av epostkonversation.

– Iranierna har mailat oss och frågat om vi vill samarbeta, i mailet talade de om att de använder Leon, berättar Per Danielsson, vd för Gaisler Research.

Elektroniktidningen väntar på kommentarer från Parsé Semiconductor.

Ytterligare ett skäl till att det är viktigt att fastställa släktskapet mellan kärnorna, är att Parsé Semiconductor och dess kunder i sin tur enligt licensen är skyldig att publicera sin egna modifieringar. Alternativt kan de köpa en licens av Gaisler Research som tillåter privata modiferingar.

Standardversionerna av Leon kan licensieras som öppen källkod och vem som helst kan ladda hem och använda dess VHDL-kod, både för forskning och kommersiellt. Men de flesta av Gaislers kunder vill ha sina ändringar för sig själva och tecknar därför den kommersiella licensen.

– De företag som inte tecknar kommersiell licens, så som det Iranska, vill givetvis inte erkänna att det är en Leon. De skulle ju då vara tvungna att ge ut även den källkod som dom utvecklat, säger Per Danielsson.

Det här är enligt Per Danielsson, inte första gången som företag tar åt sig äran för Leon.

– Tyvärr finns det företag i Kina som utan licens tillverkar produkter och sedan påstår att det är deras egen processor.

Ett av dem var fram till och med nyligen franska Menta. Idag deklarerar företaget öppet efter påstötningar, att man använder Leonkärnan .

Gaisler Research har funnits sedan år 2001. Företaget har idag 12 anställda och omsättningen ökade med 70 procent under år 2005.

Ursprungligen utvecklades Leon av ESA i en strålningstålig version.

– Den används av alla de europeiska rymdföretagen: Alcatel Alenia Space, EADS Astrium, och så vidare, säger Per Danielsson.

Olika varianter av Leon finns idag också i digital-tv-mottagare (av välkänt märke), GPS-mottagare, trådlösa nätverk och MP3-spelare.

Läs mer:
Iransk processor nu i produktion

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)