JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg växer snabbare än halvledare
Behoven av nya konstruktionsverktyg vid konstruktion av 65 nm-kretsar är så stort att verktygsindustrin kommer att växa snabbare än halvledarindustrin, enligt en analys.
Just nu finns en gyllene chans för EDA-bolagen (Electronic Design Automation), säger analytikern Handel Jones på International Business Strategies till webbtidningen EE Times. Nyckeln är övergången till 65 nm halvledarteknik, som elektronikindustrin precis påbörjat. Jones menar att om EDA-företagen lyckas ta fram verktyg som ökar produktiviteten så mycket att deras kunder i halvledarindustrin slipper anställa fler konstruktörer så kan EDA-sidan växa snabbare och sålunda ta vara på större delen av tillväxten.

För tio år sedan lade halvledarbolagen 5,5 procent av sin omsättning på forskning och utveckling. År 2010 räknar han med att den siffran är i genomsnitt 14 procent, och i vissa företag ända upp till 25 procent.

- Företagen kan inte fortsätta att öka FoU-utgifterna. I stället måste de öka produktiviteten. Och det gör man med rätt verktyg, säger han till EE Times.

Ytterligare ett skäl till hans tillväxttro för EDA-branschen är att det helt enkelt inte kommer att finnas tillräckligt många konstruktörer som behärskar det som krävs för konstruktion på 65 nm. I synnerhet gäller det effekthantering (power management) och kretsar med flera processorkärnor.

- Här tror vi att helt nya verktyg kommer fram som klarar avvägningar mellan sådant som effekt och frekvens tidigt i konstruktionsarbetet, säger han till EE Times.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)