JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Heta Stolen: Optoga välkomnar Osram och Philips som vassa konkurrenter

ImageTiden är mogen för superstarka lysdioder att ersätta lampor. Om ett halvår går det att köpa en spotlight från Optoga i lampbutiken. Det avslöjar Stefan Larsson, vd på Optoga, när han utfrågas i Heta Stolen av Elektroniktidningens Adam Edström på Electronix.
Arbogaföretaget Optoga grundades för två år sedan. Först då var fosforbeläggningen som läggs på dioden för att konvertera blått ljus till vitt tillräckligt bra.

–    Utvecklingen går i ett rasande tempo. En lysdiod kostar idag runt 20 kronor att tillverka. Men vi räknar med att priset minskar med 50 procent per år samtidigt som ljusintensiteten fördubblas, säger Stefan Larsson.

Tillverkningspriset för en lysdiod ligger alltså idag cirka 40 gånger högre än för en vanlig lampa.

–    Men man måste se till energiförbrukningen. Hur många kilowattimmar du betalar för. Då är lysdioderna billiga, säger Stefan Larsson.

Han förklarar att det krävs fyra lysdioder för att ersätta en vanlig glödlampa, men till skillnad mot den vanliga lampan så kan en lysdiod hålla åtminstone 10 år innan den behöver bytas. Och dioden kräver 75 procent lägre energi än en energilampa. Jämfört med en vanlig lampa kräver den bara några procents energi.

På Optoga har man under det senaste året tagit fram moduler med vita lysdioder för inbyggnad i armaturer. Inom ett halvår är planen att de ska finnas till försäljning. En spotlight till exempelvis köket kommer att gå på runt 300 - 400 kronor styck.

En stor del av kostnaden, uppåt 70 procent av modulens pris, utgörs idag av elektroniken då lysdiodens matning måste anpassas till 230 V. Värmeutvecklingen är också en hake. Därför byggs elektroniken på en aluminiumplatta som fungerar som en kylfläns och som i sin tur sprider ut värmen till själva armaturen.

–    Fast om två år räknar vi med att vi kan ta 230 V direkt in i lysdioden, säger Stefan Larsson.

Hur avslöjar han inte. Men han är tvärsäker på att det går.

Optoga är idag ett litet företag med enbart tre anställda. Omsättningen har skjutit i höjden och ligger idag runt 12 miljoner kronor. Några planer på en jätteexpansion finns däremot inte. Istället vill Stefan Larsson växa i lagom takt och hålla en innovativ profil där ljus och elektronik står i fokus.

Någon rädsla för att jätteföretag, som Osram och Philips, ska komma och krossa drömmarna finns inte. Tvärt om.

– Vi ser gärna att Osram och Philips börjar göra det vi gör. Det skulle ge tekniken ett bättre genomslag. Idag har vi 100 procent av marknaden, men jag ser hellre att vi har 0,2 procent av en större marknad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)