JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hybridlaser ger hopp om pc med terabitfart

Intel och University of California har tagit fram ett laserchip där ljuset alstras av indiumfosfid och leds vidare i kiselvågledare. Eftersom kretsen kan tillverkas med vanlig halvledarproduktionsteknik öppnas därmed en ny dörr till billiga höghastighetsdatorer.
Hybridlasern där indiumfosfid och kisel kombineras i samma chip är ännu långt ifrån en kommersiell produkt. Men Intels fotonikchef Mario Paniccia säger i ett pressmeddelande att han tror produkten kan leda till en ny era av billiga datorer med terabit-hastigheter internt.

- Vi tror att dussintals, kanske rentav hundratals, hybridlasrar kan integreras med andra fotonikkomponenter i kisel till ett enda kiselchips, fortsätter han.

Forskarna har lyckats komma runt ett knepigt fotonikproblem, nämligen att kombinera kisel och indiumfosfid på samma chip. Kisel är bra för att leda, upptäcka, modulera och förstärka ljus. Däremot är det inte bra för att alstra ljus. Till det är indiumfosfid ett utmärkt material. Det är dock betydligt dyrare än kisel, och avsevärt sämre för många av de uppgifter som kisel är lämpat för.

Nyckeln till genombrottet var att forskarna lyckats lägga ett cirka 25 atomlager tunt oxidskikt på både indiumfosfiden och kislet, med hjälp av en oxidplasma vid låg temperatur. Vid upphettning och sammanpressning bildar oxidlagren ett slags glasliknande lim. När indiumfosfiden spänningssätts alstrar den ljus som passerar genom detta glasliknande lim och går vidare in i vågledarna i kiseldelen där ljuset sedan kan styras och moduleras.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)