JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Kvalitet viktigare än produktivitet"

ImageDagens elektronikkonstruktörer använder inte i första hand produktivitetshöjande verktyg för att komma snabbare ut på marknaden. Viktigare är att höja kvaliteten, sänka effekten och spara kostnader. Det säger Mentor Graphics chef Wally Rhines i en intervju med Elektroniktidningen.


I morgon öppnar Mentor Graphics sitt årliga Expo i Kista. Med mellan 350 och 400 besökare har Mentor Expo tagit rollen som Sveriges ledande EDA-utställning. Mentors högste chef Wally Rhines har varit på varenda Expo i Stockholm sedan han tillträdde och kommer i morgon precis som vanligt att hålla i inledningstalet.

- Jag kommer att prata om sociologin inom EDA-industrin. Det kommer att handla om rollspelet mellan EDA-tillverkare, användare, konstruktörer och de som tillstyrker köp av EDA-verktyg, berättar han.

- Min tes är att organisationsstrukturer ofta är ett större hinder för utveckning än vad tekniken i sig är.

Han konstaterar att EDA-industrin går mot ett gott år, efter att ha stått och stampat länge. Trots otaliga uppköp har de tre stora, Mentor, Cadence och Synopsys, inte ökat sitt sammanlagda börsvärde på tre år.

- Utan uppköp hade vi krympt med 20 procent, säger han.

Men i år tror han att branschen som helhet kan se fram emot en försäljningsökning med tvåsiffriga tal. Mycket på grund av att det generellt råder goda tider i elektronikindustrin. Men han konstaterar också att asictrenden har vänt.

-  För tre år sedan var den allmänna meningen att asicarna håller på att försvinna för att ersättas av FPGA:er eller standardprodukter. Numera letar företagen med ljus och lykta efter asickonstruktörer, säger han.

Ett skäl är att det går att göra mycket i hårdvara som inte kan göras i programvara, bland annat på säkerhetsområdet. Ett annat skäl är att programvaran i stora system numera är så komplex, och konstruktionsprocessen för att ta fram asicar är numera så stabil, att det är mindre riskabelt att anpassa hårdvaran till mjukvaran än tvärtom när nya produkter ska fram.

- Ericsson var första stället jag såg det på, säger Wally Rhines.

Mentor har vuxit med omkring 5 procent ett par år i rad, och han tror att det blir aningen mer i år.

- Vi växer i såväl "front-end" som "back-end". Vi sa i början på året att vi kommer att växa med 7 procent i år, och det står vi för, säger Wally Rhines.

På inmatningssidan, "front-end", lyfter han framför allt fram verktyget Catapult C, ett högnivåverktyg som tar C-kod och gör om till kod på registernivå (RTL). Verktyget har framför allt setts som en produktivitetshöjare - det går upp till 10 gånger fortare att ta fram RTL-kod med det verktyget än att göra det för hand.

- Men vad vi har sett är framför allt att konstruktörerna använder det för att förbättra kvaliteten.
Samma fenomen ser han inom kretskortskonstruktion. Där har Mentor tidigare lanserat verktyget Extreme AR (Autorouting), som enligt företaget ger 8-10 gånger högre produktivitet.

- Genom att variera randvillkoren och utvärdera olika resultat lyckades en kund med ett komplext kort minska antalet lager med en tredjedel. Det gjorde kortet 58 procent billigare. Det visar sig att kostnad, och även effektförbrukning, faktiskt är viktigare för många kunder än att få färdigt sina produkter före tidsschemat, säger Wally Rhines.

Just effektförbrukningen är ett viktigt argument för Catapult C. Visserligen kan verktyget inte ge någon uppskattning av den absoluta förbrukningen. Men det kan avgöra vilken av två funktionellt likvärdiga konstruktioner som är mest effektsnål.

- Att avgöra den dynamiska effekten är inget problem. En del statiska läckströmmar kan vi också uppskatta. Men den totala effektförbrukningen är lite knepigare att avgöra på så hög nivå. Vi jobbar på det, men är inte där ännu, säger Wally Rhines.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)