JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lindoff ber om hjälp med strömmen
Konstruktionsverktygen måste ge bättre stöd för att få ner effekten i asicarna. Bättre verktyg för att designa antenner måste också fram. Det budskapet gav Mats Lindoff från Sony Ericsson på Mentor Expo i morse.
Sony Ericssons tekniske direktör Mats Lindoff var minst sagt tydlig i sitt budskap på Mentor Graphics Expo i Kista.
Image
Mats LIndoff

- Vi måste få ner effekten i våra framtida konstruktioner. Och vi klarar det inte på egen hand - vi behöver er hjälp. Alla idéer är välkomna.

- Vi har kommit en bit på vägen - strömförbrukningen vid tal i en 3G-mobil har vi fått ner från 305 till 210 mA genom en smartare effektregleringsslinga. Men det räcker inte.

Mats Lindoff återkom till strömförbrukningsproblemet gång på gång. Visserligen hoppas han att inte mobiltillverkarna ska behöva dra hela lasset, utan att man ska få lite hjälp från systemsidan. Än så länge är det dock magert med support därifrån, säger han.

- Det finns till exempel inget lågeffektläge för enbart röstkommunikation i 3G och HSDPA. GSM är fortfarande strömsnålare för ren röstkommunikation. Jag brukar gnälla på Håkan Eriksson på Ericsson Research om detta varje gång vi träffas.

Sony Ericsson använder idag 90 nm-kretsar i sina mobiler och siktar på 65 nm för HSDPA. Att HSDPA blir en rejäl utmaning för konstruktörerna beror dock mer på att de måste vara så snabba och ha så kort latenstid att de ska fungera för VoIP (Voice over IP), alltså i praktiken Skype över 3G.

- Utan att öka strömförbrukningen, underströk han.

Sony Ericsson gör ungefär två så kallade moderprodukter varje år, varur man utvecklar en rad modeller och varianter för olika nischer och marknader. Moderprodukterna görs i Lund, medan de olika varianterna görs där man finner det bäst för stunden. En moderprodukt tar mellan 12 och 15 månader att få fram, medan dotterprodukterna idag har en maximal utvecklingstid på 11 månader. Den tiden försöker företaget pressa till 9 månader.

- Det gör att återanvändning är oerhört väsentligt för oss. Vårt arbetssätt gör att vi kräver verktyg som hjälper oss att dela information över hela världen.

Mats Lindoff berättade också att företaget har en plan hela vägen fram till 2011, då han tror att man jobbar med 32 nm.

- Det innebär att en digital basbandskrets år 2011 är 80 procent mindre, 250 procent snabbare och den dynamiska effekten 90 procent lägre. Men läckströmmarna - där måste vi se en förbättring.

Möjligheterna för mobiltillverkarna att integrera nya funktioner på basbandskretsen blir förstås stora. Mats Lindoff visade en lång lista med allt från rf-funktioner och effekthantering (power management) till nya nättyper som wlan, DVB-H, GPS och så småningom även Super 3G.

- En mobiltelefon har genom historien haft ungefär lika mycket processorkraft som en sex år gammal bärbar dator. Så vill du veta hur mycket din mobil klarar år 2011 så är det bara att se på den dator du har idag, konstaterade han.

Även på minnessidan går det att extrapolera en kurva som prickar utvecklingen rätt väl, anser han. Idag har Sony Ericsson 4 Gbit minne i sina största modeller, en siffra som snart är uppe i 64 Gbit.

- Det motsvarar allt du läst under 17 år, eller allt du hört under två år, eller allt du sett de senaste två veckorna. Men vi kan bara klara att få in sådana minnen om någon löser problemet med effektförbrukningen, tjatade han.

Fast det finns en konstruktionsutmaning utöver effektförbrukningen där Sony Ericsson och den övriga mobilindustrin också behöver hjälp, nämligen antennen. Mats Lindoff tog ett djupt andetag, radade upp alla frekvenser och radiostandarder hans företag måste stödja, och satte sen upp båda händerna i pannan med fingrarna rakt upp.

- Antennen ser ju ut som en älg! Snälla, hjälp oss här!

Att antennen därtill måste få plats i den minimala volym som står till buds i dagens mobiltelefon gör förstås konstruktionsarbetet ännu vanskligare.

- Vi måste ha simuleringsverktyg som klarar att ge oss data för hur antenner fungerar i våra miljöer. Inte som idag när verktygen bara klarar förenklingar som att det är fri sikt runtom. Det fungerar inte, säger han.

- Man brukar säga att digitalkonstruktörer är hantverkare, medan analogkonstruktörer är konstnärer. I så fall är antennkonstruktörerna rena trollkarlarna!

Fakta Sony Ericsson
Den 1 oktober firade Sony Ericsson sitt femårsjubileum, bland annat med att öppna en paradbutik i London där man även har sitt huvudkontor. Därtill har företaget
 7 utvecklingskontor jorden runt. Störst är Lund med 2500 personer, därefter kommer Tokyo med 800 personer, Raleigh med 550 personer, Kista 400 personer, Kina 250 personer samt München och Manchester med ungefär 100 personer vardera. Totalt har företaget drygt 4 000 anställda.
Sony Ericsson omsätter cirka 10 miljarder euro i år och säljer ungefär två telefoner varje sekund.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)