Mattias Andersson är väl bevandrad i produktionsproblematik, både ur svenskt och kinesiskt perspektiv. Bland annat har han hjälpt Ericsson att öka utnyttjandegraden i företagets elektroniktillverkning i Kina.
För att nå lönsamhet i produktionen gäller det att nå en hög utnyttjandegrad. Maskiner är lika dyrt överallt. Istället gäller det att synliggöra kvalitetsbristerna och dess orsaker i de olika produktionsstegen för att på så sätt öka kapaciteten.
– Vad exakt är det som hindrar oss från att nå en nyttjandegrad på hundra procent här i landet? Om vi kan lära oss att göra rätt från början så är Sverige ett lågkostnadsland och då är det inte tillverkningskostnaden som styr om det blir lönsamt att lägga ut tillverkningen till andra länder, säger Mattias Andersson.
Han menar att vi idag har en utnyttjandegrad på i snitt under 40 procent i den svenska elektronikindustrin - anläggningsutnyttjandet är ännu lägre.
– Jag jobbar bland annat med några tyska bilelektroniktillverkare som idag har en utnyttjandegrad på över 90 procent. Dit kan vi också komma i Sverige.
Mycket handlar om att identifiera flaskhalsar och att rationalisera i hela tillverkningsflödet. Tillverkarna måste också lära sig att samarbeta bättre både med sina kunder och med sina leverantörer. Genom att analysera vilka krav som behöver ställas samt sedan göra kraven tydliga skapar man en bättre grund för samarbete med kunder och leverantörer. Här är bilindustrin är en föregångare, menar Mattias Andersson.
Just nu är Mattias Andersson ute på en seminarieturné tillsammans med Lars Wallin, som bland annat är ordförande för den europeiska grenen av produktionsindustriorganisationen IPC.
Ämnet i fokus är kretskortstillverkning i Sverige och det första seminariet gick av stapeln i Skellefteå igår. Imorgon står Stockholm som värd och i nästa vecka finns det chans att vara med i Göteborg. Seminarierna arrangeras av Pelle Eriksson på mönsterkortstillverkaren Multiteknik Mönsterkort.