Inför valet lovade såväl den borgerliga alliansen som socialdemokraterna att enprocentsmålet skulle uppnås. Sedermera reviderade alliansen sitt löfte till två miljarder kronor. Ett problem i sammanhanget är att åsikterna går isär om hur enprocentsberäkningen ska definieras, och om även militär forskning ska ingå.
Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ligger anslagen i år på 0,88 procent, eller 24,7 miljarder kronor. Att öka till en procent skulle därmed motsvara 3,4 miljarder extra.
I den nyligen presenterade statsbudgeten anslogs 900 miljoner kronor till forskning och utveckling. Vad gäller de utlovade två miljarderna slog forskningsministern ifrån sig.
– Vi utlovade inga två miljarder omedelbart, och vi håller fast vid den målsättningen, sa Lars Leijonborg.
Om enprocentsmålet sa han att det alltjämt är "är en levande fråga" utan att vilja gå in på vilken beräkningsprincip som ska tillämpas – SCB:s eller någon annans.
– Det är ju en faktor att BNP ökar ganska kraftigt för närvarande, så att utlova att nå det målet och att ligga kvar på den nivån innebär så enorma forskningsinsatser så att efter de budgetmanglingar jag upplevt de senaste veckorna så törs jag inte lova det, sa Lars Leijonborg.