Han har 17 inspektörer till sitt förfogande för att kontrollera att svenska företag följer alla de lagar som reglerar hanteringen av kemikalier. För att kunna kontrollera om företagen även följer RoHS-direktivet måste KemI utbilda sina inspektörer och ta fram instruktioner för hur det ska gå till, ett arbete som startar först nästa år:
– Vi planerar för ett gemensamt projekt under våren med våra norska och danska kollegor. Antagligen kommer även Finland att ansluta sig och kanske Island.
Tanken är få en samsyn i de nordiska länderna och att inspektionerna sedan ska starta nästa höst. Mot slutet av nästa år räknar KemI med att det ska komma en rapport som sammanfattar erfarenheterna av arbetet.
– Arbetet ger erfarenheter som vi vill sprida till både kommuner och företag, säger Björne Olsson.
På de företag som berörs av RoHS-direktivet har man samma problem som KemI. Eftersom det i direktivet inte finns några detaljerade regler för hur man ska påvisa att man följer lagen är det svårt att veta vilken dokumentation som krävs och på vilken nivå man ska lägga sig.
– Det är både bra och dåligt. Som företag kan det vara bra att slippa vara stenhårt styrd, men samtidigt ställer det krav på att företagen själva har kompetensen.
Förutom att KemI måste utarbeta riktlinjer för hur inspektionsarbetet ska gå till, så måste myndigheten även upprätta ett register över vilka företag som omfattas.
– Vi har ett produktregister men det innehåller bara de traditionella företagen, säger Björne Olsson.
Idag har inspektörerna ingen specialisering utan jobbar med alla typer av inspektioner. Men det är på väg att ändras.
– Mitt mål är att om ett år ha en ny organisation med specialiserade inspektörer. Och även om inspektionerna inte kommer igång förrän nästa år så ligger vi inte sämre till än något annat land i Europa.
– Jag har inte fått något besked om att något annat land inlett inspektioner.