- Inom Tekniq bedrev vi utbildning och propagerade för värdet av inbyggda system. Nu har vi inom Tekniq Innovation även lagt till forskning, berättar Bengt Magnhagen på Högskolan i Jönköping, som är en av eldsjälarna bakom programmet.
Han poängterar att forskningen det rör sig om, på högskolorna i såväl Jönköping som Halmstad, är produktnära. Tanken är att det företag som behöver hjälp med inbyggda system numera även ska kunna få utvecklingshjälp. Ett exempel från programmets första år är det hörselskydd med inbyggd bullerindikator som tagits fram av MSA Sordin. Där är bullerindikatorn ett resultat av forskning i Jönköping som via Tekniq Innovation numera sitter i en kommersiell produkt. Hörselskyddet visades på Tekniska Mässan i oktober och deltog i tävlingen om Stora Embeddedpriset.
KK-stiftelsen gillar uppenbarligen programmet, för nu har det fått tre miljoner kronor i anslag för två års drift framöver.
- Det är ingen stor peng, så vi måste koncentrera våra insatser. Det blir mest medicinska tillämpningar, säger Bengt Magnhagen.
Han ser en möjlig fortsättning ännu längre fram i tiden. Om ett år ska programmet utvärderas, och då ska beslut fattas om fortsättning. En sådan kan ske i egen regi eller genom en sammanslagning med MinST.
För MinST är framtiden redan säkrad. Det programmet fick nyligen 40 miljoner kronor under fem år av KK-stiftelsen efter en utvärdering tidigare i år.