JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transic tar in fyra miljoner
ImageDet knappt årsgamla kiselkarbidföretaget Transic tar in fyra miljoner i en första riskkapitalvända. Företaget håller på att kommersialisera en kiselkarbidtransistor från KTH som kan ge billigare styrning av elmotorer.
– Det känns jättekul, och särskilt att vi fått med de stora som investerare, säger Bo Hammarlund som är vd och en av de tre grundarna.

Han startade Transic i december förra året tillsammans med professor Mikael Östling och docent Martin Domeij, båda från KTH. Transic ska kommersialisera de bipolära transistorer i kiselkarbid som utvecklats där. Kiselkarbid tål högre temperaturer än kisel och behöver därför ingen kylning.

Nu satsar Volvo Technology Transfer och Midroc New Technology fyra miljoner kronor I företaget.

– Pengarna ska användas för att ta fram mer provmaterial till kunder och för att sätta igång kvalificering av komponenter och processer, berättar Bo Hammarlund.

De kretsar man hittills fått fram klarar 5 till 10 ampere och spänningar upp till 1100 volt. Transistorerna kan bland annat användas för motorstyrning. Idag används kiselbaserade komponenter i hybridfordon men de behöver separat kylning vilket fördyrar slutprodukten. För att bli ett alternativ måste dock kiselkarbidkomponenterna tåla åtminstone 135 grader Celsius. Då kan de sitta direkt på motorblocket.

Transic har redan kunder som väntar på de första kretsarna. Hittills har tre företag namngivits, det är Danaher, Esab och Aros. Danaher vill prova transistorerna i motorstyrningar till eltruckar, Easb tillverkar svetsaggregat och Aros gör bland annat drivsystem till elmotorer och Aros har Volvo Penta som kund.

– Vi ska börja sälja prototyper under 2007 och få fram kvalificerade kretsar till 2008, Bo Hammarlund.

Kiselkarbid har dock visat sig vara ett svårbemästrat material, bland annat gav ABB år 2001 upp en tioårig satsning på grund av materialdefekter.

– Kristallkvaliteten har ökat väsentligt de senaste åren. Kiselkarbid används i vita lysdioder och materialkvaliteten har säkert förbättrats en tiopotens, så jag är inte orolig.

Pengarna som Transic tar in räcker runt 18 månader med nuvarande takt. Men det finns mer i pipeline. Därtill har företaget fått en så kallad labcheck från Sting som täcker processkostnader i Electrumlabbet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)