JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Du kan räkna med grafikkortet
Peakstream släpper nu sin första produkt: programvara som utnyttjar grafikkortet för att utföra tunga beräkningar.
Peakstream är ett av de första företag som kommersialiserar forskarnas upptäckt av den enorma beräkningskraft som döljer sig i persondatorernas grafikkort – minst en magnitud mer än i CPU:n.

När hoppar elektronikbranschen på trenden?

ImageAtt använda grafikkortet för allmänna beräkningar är en genial forskaridé som blivit trend. Det kallas GPGPU, General-Purpose Computing on Graphics Processing Units.

Logiskt nog var grafikkorten den första pc-komponenten med multikärnor – grafiken har varit pc:ns överlägset tyngsta uppgift ända sedan gränssnitten blev grafiska, det är där prestandan behövs mest. Och än värre blir i gränssnittet Aero i Windows Vista.

Intresset för multikärnor, mogna verktyg och det faktum att grafikkortstillverkarna börjat GPGPU-anpassa sina kort – allt detta bidrar till GPGPU-trenden.

Den som läser mina artiklar har sett att jag tycker utvecklingen är spännande. Men elektronikbranschen har ännu inte hakat på. Det finns tunga beräkningar av lämpligt slag i exempelvis konstruktions- och simuleringsverktygen. Men än har ingen verktygsleverantör mig veterligen lanserat grafikkortsaccelererad konstruktion.
Peakstream släpper en version av sin programvara för en ensam arbetsstation och en version för kluster av datorer.

I båda fallen gäller att datorerna måste vara utrustade med något av de grafikkort som Peakstream lyckats lura att utföra generella beräkningar. Och det gäller just nu bara grafikkort som bygger på ATIs arkitektur R580.

Datorn ska dessutom vara en AMD Opteron eller en Intel Xeon med 1 Gbyte minne.

Du programmerar i C och anropar Peakstreams programgränssnitt för vektor- och matrisberäkningar – det är i termer av sådana operationer du måste kunna uttrycka dina problem för att ha nytta av Peakstreams verktyg. Anropen är utformade för att likna det populära numeriska programbiblioteket Blas.

Priset är 2 000 dollar per nod, utom för akademiker, som kommer undan med 295 dollar.

Utöver grafikkort arbetar Peakstream med att portera sin programvara till den niokärniga Cellprocessorn.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)