JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Startskott för nya kompetenscenter

System i nätverk, fiberoptik, sensornät och sensorer för röntgen och infrarött är fokus för fyra av de åtta kompetenscentrum som ingår i en satsning på att stärka svensk konkurrenskraft. Totalt satsas 600 miljoner kronor.
Den 25 januari går det officiella startskottet för åtta kompetenscentrum med det ambitiösa målet att stärka svensk konkurrenskraft. Centrumen är knutna till ett antal olika forskningsinstitut och finansieras av industrin, KK-stiftelsen, Stiftelsen för strategisk forskning samt Vinnova. Totalt satsas 600 miljoner kronor under fem år på dessa så kallade Institute Excellence Center.

Fyra av de åtta centren berör elektroniksektorn. Ett ligger hos datorforskningsinstitutet Sics, sysslar med system i nätverk och har fått det logiska namnet Center for Networked Systems. Ett annat ligger hos totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och ska syssla med sensorer och sensornät. Namnet blir Focus-FOI.

Det enda forskningsinstitut som fått förtroendet att leda två av kompetenscentern är Acreo, som ska ta sig an såväl fiberoptik som komponenter för röntgen, infrarött och annan icke-synlig elektromagnetisk strålning. Fiberoptikcentret, kallat Acreo Fiber Optic Center, delas mellan Stockholm och Hudiksvall medan Imagic som det andra centret döpts till är baserat i Stockholm.

– Vi har fyra forskningsprogram, ett antal tillämpningsprogram med industrin och ett program för att sprida information om fiberoptik, berättar Lars-Erik Nilsson, tillförordnad chef för fiberoptikcentret.

– Forskningen ska fokusera på fiber för tuffa miljöer, fiberbragg-gitter, aktiva fiberkomponenter och biotekniska fibertillämpningar, säger han.

Tuffa miljöer är ett ganska nytt område för fiberoptik. De fibrer som används i telekomsammanhang tål sällan mer än 80 °C. Men i industrin finns behov av högre temperaturer, dels i intervallet 200-250 °C och dels kring 800 °C, berättar Lars-Erik Nilsson.

När det gäller fiberbraggitter är planen att ta fram elektriskt styrbara sådana komponenter, och även helt nya konstruktioner. Här, precis som kring aktiva fiberkomponenter, betonar Lars-Erik Nilsson att det finns god svensk kompetens inom både akademi och industri som man vill ta vara på.

Bioteknikområdet är kanske det mest spektakulära. Här handlar det om att ta prover på mänsklig vävnad med hjälp av fiber och laser.

Totalt är ett 60-tal personer inblandade i fiberoptikcentret, varav en tredjedel på Acreo och resten i industrin. Två, tre doktorander och lika många exjobbare ska också knytas till centret.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)