JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselkarbiden får 12 miljoner

KTH, Acreo och uppstartsföretaget Transic får 12 miljoner kronor från Vinnova och Energimyndigheten för att utveckla komponenter i kiselkarbid.
– Vi har länge forskat på kiselkarbid i Sverige och nu ser vi att tillämpningarna börjar komma. Det finns ett marknadsfönster på kanske två eller tre år för att ta fram komponenter men det finns mycket kvar att göra, bland annat vad gäller kapslingen, säger Jonas Wallberg på Vinnova.

Kiselkarbidtransistorer tål högre strömmar och spänningar än kiselkomponenter. De kan därför klara sig utan kylning. Bland de potentiella tillämpningarna finns motorstyrningar, till exempel i hybridbilar.

– Att vi satsar pengarna beror också på att det finns ett starkt intresse från industrin, bland annat från Volvo, Saab och ABB.

Pengarna ska räcka i tre år och parterna ska bidra med lika mycket i motfinansiering. Kiselkarbiden var ett av de områden som pekades ut i den strategiplan för elektronikområdet som Vinnova utarbetade i fjol. Verket har dock inte fått några nya pengar utan anslaget tas av befintliga medel.

Vinnova har tidigare stöttat materialutvecklingen inom kiselkarbidområdet. Verket var pådrivande i processen att få igång tillverkningen av kiselkarbidsubstrat i Norrköping, i det nystartade företaget Norstel.

– Den satsningen delade vi också med Energimyndigheten men den håller på att klinga av nu. Parallellt med det vill vi försöka bygga upp en industri som ligger högre upp i värdekedjan, säger Jonas Wallberg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)