JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alcatel-Lucent äger MP3 - Microsoft får rekordböter
Microsoft har otillbörligen använt två patent för MP3-formatet för digital musik, och ska därför betala nära 11 miljarder kronor i böter till Alcatel-Lucent. Det bestämde en domstol i San Diego i går.
När den juridiska krutröken skingrats kring det som kallats den största patentstriden hittills i historien står Alcatel-Lucent som vinnare och Microsoft som förlorare. En federal domstol i San Diego beordrade igår Microsoft att betala 1,52 miljarder dollar, motsvarande 10,8 miljarder kronor, till Alcatel-Lucent för att utan tillstånd ha använd MP3-tekniken.

Vad domstolen slog fast är att Alcatel-Lucent äger tekniken för MP3-kodning eftersom den utvecklats på Bell Labs, som sedermera blev en del av Lucent. Microsoft inkluderade tekniken i Windows från 1998, så småningom även i Windows Media Player samt numera i Windows Vista. Lucent har drivit rättsprocessen sedan 1990.

Microsoft hävdade att man licensierat tekniken från Fraunhoferinstitutet i Tyskland, och att detta institut deltagit i utvecklingen av MP3-formatet tillsammans med Bell Labs. Licenskostnader på 16 miljoner dollar är betalda. Domstolen slog dock fast att patenten helt och hållet ägs av Alcatel-Lucent, och att Fraunhoferinstitutets bidrag varit underordnat.

Men Microsoft är inte ensamt. En lång rad företag kan nu komma att dras inför domstol av Alcatel-Lucent för samma brott, skriver tidningen Washington Post. Tidningen anger att över 400 företag - däribland Apple, Samsung, Palm, Real Networks och Creative Technology - har licenser från Fraunhofer liknande Microsofts. Licenser som nu alltså förklarats otillräckliga.

Bötessumman 1,52 miljarder dollar är beräknad som 0,5 procent av försäljningssumman för alla datorer med Windows sålda globalt mellan juni 2004 och december 2005.

Striden kommer också att få ett efterspel. Alcatel-Lucents advokater hoppas i ett tilläggsyrkande att även 2006 års försäljning ska ingå i beräkningen av bötessumman. Microsofts advokater säger å sin sida att de kommer att överklaga domen, och därtill få tillstånd en omprövning av bötessummans beräkning, som enbart grundar sig på försäljningen av operativsystemet Windows - inte hela datorerna - och då endast i USA. Microsofts advokater hävdar att domstolen inte har jurisdiktion för att utdöma böter för internationellt begångna brott.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)