JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo styr Ethernet
Acreo har utvecklat en ny teknik för styrning av Ethernet-nät, baserad på så kallad GMPLS-teknik. Man har byggt en testbädd ihop med Switchcore och har nu planer på att kommersialisera framstegen.
MPLS, Multiprotocol Label Switching, är en teknik som operatörer använder för att styra trafik i sina nät. Första generationen utvecklades för IP-routrar, och denna generaliserades sedan till GMPLS, för att klara optiska nät. Nu har forskningsinstitutet Acreo tagit fram en tredje generation, som också klarar Ethernet.

-  Metoden är likartad de tidigare, men parametrarna är totalt olika. Jag skulle tro att 30-40 procent av programvaran är helt ny och resten är återanvänd, säger Loa Andersson, teknikledare och eldsjäl bakom projektet på Acreo.

Han hävdar att de kommersiella företagen inte ligger lika långt framme på området.

- Vi har mött stort intresse från så gott som alla kommunikationsbolag som är i den här branschen, stora och små, säger han.

I utvecklingen har Acreo samarbetat med Ethernetkretsbolaget Switchcore i Lund. Switchcore har bidragit med sin växelkrets, i en råkonfiguration med 4 stycken Ethernet Gbit/s-portar och 20 stycken 100 Mbit/s-portar.

- De gjorde ett rent dataplan åt oss. Sen la vi till programvaran för kontrollplanet, säger Loa Andersson.

Poängen för Switchcore är möjligheten att visa upp sitt chips i olika tillämpningar. För Acreo visar samarbetet att tekniken är generell. Men det räcker inte att Acreo vet hur generell den är - det måste också bevisas. Så nu ska Loa Andersson och hans kollegor gå låna in switchar från olika leverantörer för att bevisa att den nyutvecklade programvaran fungerar i praktiken på så många hårdvaror som möjligt.

- Därefter ska vi jobba mer med standardisering inom IETF. Det är ett möte där inom två veckor.

Det tekniska steget därefter är att se hur styrningen kan automatiseras mer. Målet är att vid avbrott kunna switchar till alternativa vägar i nätet utan att användaren märker något, helt automatiskt.

Vad som ska hända kommersiellt är ännu inte offentligt. Men uppenbarligen pratar Acreo med en rad aktörer på området. Huruvuda man lierar sig med någon av dem, knoppar av tekniken i ett dotterbolag eller väljer någon annan strategi återstår att se.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)