JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 200 miljoner till nanoforskning i Linköping
Temperaturtålig elektronik och strömsnåla lysdioder via nanoteknik. Det är tänkbara tillämpningar av den forskning som kommer att äga rum på det nya centrumet Funmat på Linköpings universitet.
Budgeten är 200 miljoner kronor för tio års forskning på ”funktionella nanostrukturerade material”. Vinnova och tolv industriföretag betalar.

Funmat ska studera och exploatera så kallade Maxmaterial, som är elektriskt ledande och, enligt Funmats pressrelease, starka, sega, värmetåliga, billiga och miljövänliga

Maxmaterial började utforskas på Linköpings universitet i början av 2000-talet. M står för metall, A för ickemetall, som kisel eller germanium och X för kol, kväve eller syre.

När man arbetar med material som består av ett eller två grundämnen har man begränsade möjligheter att påverka egenskaperna. Med tre grundämnen ökar flexibiliteten. I fokus just nu står titankiselkarbid som kan framställas i en rad varianter av nanostrukturerade material.

En tillämpning av Maxmaterial som kommersialiseras redan idag är att använda det som ersättning för guld i elektriska kontakter. Det sker i Linköpingsavknopparen Impact Coatings.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)