Lyckligtvis används längre kolnanorör än 200 nm för de flesta elektroniktillämpningar idag. Men forskarna uppmanar till försiktighetsprincipen - hälsoaspekterna kring nanotekniken är inte särskilt väl utforskade.
EE Times påpekar att den amerikanska forskningssatsningen National Nanotechnology Initiative i år lägger 273 miljoner dollar på att ta fram nya nanobaserade material, men bara tiondelen så mycket på de "sociala dimensionerna" (där hälsoeffekter ingår) av teknikutvecklingen.
Ett annat larm kommer från University of California i San Diego, som konstaterat att magnetiska järnoxidpartiklar i storleksordningen 10 nm inte alls är så ofarliga som man hittills trott. Denna typ av partiklar har börjat användas experimentellt för att öka kontrasten vid magnetröntgenundersökningar av människor. Injicerade sådana partiklar kan även värmas upp av ett externt magnetfält och i teorin döda cancerceller mycket selektivt.
San Diego-forskarna har dock kommit fram till att partiklarna kan hämma tillväxten av nervceller. Neuroner som utsatts för nanopartiklarna svarar inte heller på samma sätt som andra neuroner. När nanopartiklarna försvunnit har dock funktionerna återgått till de normala. Forskningsledaren Shunho Jin uppmanar till mer hälsorelaterad forskning.
- Vi borde testa giftighet samtidigt som vi utvecklar tillämpningar för nanopartiklar, och ta fram metoder att undvika giftighet, säger han till EE Times.