JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DAC vill bredda sig
Mässan DAC, Design Automation Conference, har i alla år varit platsen där det senaste och mest spännande inom asickonstruktion visats upp. Men nu vill mässan bredda sig och ge besökarna mer av hela konstruktionskedjan. I synnerhet gäller det konstruktörer inom bilelektronik, som är årets tema på DAC.
Image
Steve Levitan
– En bilelektronikkonstruktör bryr sig inte om det han eller hon gör är en asic, en FPGA, ett multikärnesystem eller en modul med diskreta komponenter. Det är i första hand en bildel, i andra hand något som har en specifik uppgift i bilen och möjligen i tredje hand intressant att diskutera vilken teknik som valts. Det tänkande vill vi reflektera mer av på DAC.

Det säger Steve Levitan, ordförande i organisationskommittén för DAC och tillika professor i datorkonstruktion vid universitetet i Pittsburgh till Elektroniktidningen.

Det han säger är snudd på revolution i DAC-kretsar. Mässan har länge varit hårt fokuserad på asicar och verktyg för dessa. Visserligen har man haft teman förr, men nu menar Levitan att problemen med vertikal integration blivit så stora i industrin att efterfrågan på mer helhetsgrepp ökat rejält.

– Numera görs system på kisel med flera processorkärnor. Då konstaterar användarna att avvägningarna på hård- och mjukvarusidan är desamma, problematiken kring syntesarbetet påminner väldigt mycket om mjukvaruscheduleringen, säger Levitan.

– Problemet är förstås inte nytt, men nu upplever de mest styvnackade konstruktörer på både hård- och mjukvarusidan att de måste prata mer med varandra. Även på företag som Intel och IBM, säger Levitan.

Han tror och hoppas att samarbetet mellan DAC och företagen inom inbyggda system därför kommer att öka rejält de närmaste två-tre åren.

– Vi på hårdvarusidan har länge sökt ökat samarbete. Det nya är att vi nu möter respons från mjukvarusidan i de här frågorna, säger Levitan.

Han tror också att verktyg för systemkonstruktion, så kallad ESL, Electronic System Level Design, kommer att bli ett viktigt område på årets DAC. Men de renodlade asickonstruktörerna kommer förstås inte att gå lottlösa. Verifiering och konstruktion för producerbarhet blir också starka fält.

– Och allt som rör låg effekt är hett, oavsett om det är på krets- eller systemnivå.

DAC har sitt ursprung i en akademisk konferens, och har som få andra branschjippon lyckats behålla prägeln av kombinerad kommersiell mässa och vetenskapligt symposium. Entusiasterna ser blandningen av industrifolk och forskare som en av mässans verkliga styrkor. Ett skäl till att prägeln bibehållits är att folk i denna bransch ofta gör flera varv i cirkeln "forska-starta företag-bli uppköpt-gå tillbaka till universitetet-forska mer".

– Det är dessa människor som återkommer till DAC år efter år och där vi som varit med ett tag kan säga "titta, där är han som presenterade den där avhandlingen och sen startade en firma på idén som blev uppköpt av Mentor Graphics. Undrar vad han har hittat på den här gången?"

Den som vill hitta de riktigt tidiga trenderna inom elektronikkonstruktion kan sålunda med fördel ta en titt på det akademiska programmet för DAC.

– Det är mycket verifiering, mycket ESL och mycket analog modellering där i år, säger Steve Levitan.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)