JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 24 kärnor i Intels svar på Cell och Fusion

Nya uppgifter om Intels grafikprocessor Larrabee har läckt ut. Den kommer att tillverkas i olika versioner med mellan 16 och 24 kärnor.
En av processorerna kommer att tillverkas i 45 nm, ha en klockhastighet på 1,7 till 2,5 GHz och en effektförbrukning på minst 150 W.

Det framgår av en Intelpresentation som också visar en Larrabee monterad på ett PCI Expressinstickskort. Dessutom nämner den en konstruktion bestående av fyra stycken 24-kärniga Larrabeechips ihopkopplade i ett CSI -nät

Uppgifterna ska tas med en nypa salt eftersom de inte officiellt släppts av Intel.

Presentationen visar också en bild på en kvadratisk kapsel eller en modul stämplad ”Larrabee 45,9 x 45,9 mm”.

En ensam Larrabeekrets ska kunna ha en prestanda på i storleksordningen teraflops. De 16-24 kärnorna är dock simpla. Instruktionerna exekveras i den ordning de anländer. De kan utföra två flyttalsoperationer per klockcykel och har lokalt cacheminne på 32 kbyte med en accesstid på en klockcykel.

På chipet finns också ett stort gemensamt L2-cahceminne med tio klockcykleras accesstid. Kärnorna är sammankopplade i en ringbuss, precis som i Cellprocessorn.

Känt sedan tidigare är att Larrabee inte bara ska kunna användas för grafikberäkningar, utan också för superdatorberäkningar, mönsterigenkänning, visualisering och finansanalys. Intel hoppar därmed på den trend som kallas GPGPU, (general purpose GPU) - där funktionsblock som normalt används för att fylla polygoner med bildmönster, tas i bruk för att utföra helt andra sorters beräkningar.

GPGPGU-trenden är en tävling i processorarkitektur mellan bland annat AMD Fusion och IBM Cell. Men den är kanske framför allt en tävling i programmeringsmetodik. Intel har en forskningsgrupp på 200 personer som nu desperat söker efter sätt att effektivt programmera Larrabee och andra kommande multikärnor.

Bland annat tittar Intel på hur högnivåspråk som skriptspråket Ruby ska kunna uttrycka parallellitet. Dessutom tar man fram smala språk för utvalda tillämpningar, som TCP/IP-programmering.

Larrabee använder samma instruktionsuppsättning som Intels pc-processorer, x86, allt för att göra programmeringen enklare.

År 2008 kommer provexemplar av Larrabee som ska finnas på marknaden år 2009, men det är oklart om den första tillämpningen kommer att vara grafik eller rena GPGPU-beräkningar.

Larrabee ska inte förväxlas med Intels 80-kärniga experimentchips Polaris.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)