JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Komponenttoppen 2007: Urstark industri smörjer distributörerna

Sveriges 30 största komponentdistributörer ökade sin omsättning med 15 procent under 2006. Och hittills i år syns ingen avmattning. Tvärtom, den svenska industrin ångar på för fullt vilket avspeglar sig i en mängd nya konstruktionsprojekt. Det framgår när Elektroniktidningen för 19:e året i rad presenterar Komponenttoppen, översikten över Sveriges 30 största komponentdistributörer.
År 2006 var ett bra år för svenska komponentdistributörer. Det syns tydligt i årets topplista över de 30 största distributörerna i Sverige. Företagen sålde komponenter till ett värde av drygt 5,2 miljarder kronor. Motsvarande summa för 2005 var cirka 4,5 miljarder.
DETTA HAR HÄNT:

Januari 2006
Abacus Group köper Deltron-Freber.

TMS Electronics öppnar säljkontor i Stockholm.

April 2006
Ledningen för BFI Optilas köper ut företaget från distributörsjätten Avnet. BFI Optilas mål  är att bli Europas största specialistdistributör inom rf- och mikrovågsområdet samt optronik.

Juni 2006
Familjen Jensen säljer Elfa till investmentbolaget Industri Kapital för 1,2 miljarder kronor. Familjen Jensen hade då ägt och drivit företaget i 55 år.

Juli 2006
Elektronikgruppen köper Göteborgsföretaget About Industrial Computers med tre anställda och en omsättning på runt 17 miljoner kronor. About IC är specialiserat på inbyggnadsdatorer och går in under affärsenheten EG Display och System.

September 2006
Abacus Promax och Deltron-Freber går samman till det gemensamma bolaget Abacus Sweden.

Den tyska komponentdistributören Glyn öppnar Sverigekontor i Söderfors, strax söder om Gävle.

December 2006
Beslut tas att den amerikanska komponent- distributören TTI köps upp av Berkshire Hathaway. TTI förblir dock ett självständigt dotterbolag.

Januari 2007
Elektronikgruppen ändrar koncernstruktur och går från fyra till tre affärsområden. I och med detta samlar man all handel som berör elektronikkomponenter och elektroniksystem inom affärsområdet Electronics, som numera består av de tre affärsenheterna EG Components, EG Display & System och Electromechanics.

Mars 2007
Från den 15:e mars ingår den norska distributören Øistein Røed i Elfas koncern.

April 2007
Farnell slopar InOne i sitt namn globalt. I Sverige blir företagets fullständiga namn Farnell Components. Under april lanserar företaget dessutom den nya svenskpräglade hemsidan www.farnell.se. 

Uppgången i pengar räknat leddes av den klart största distributören, Arrow Components Sweden. Företaget plussade på sin försäljning med 302 miljoner kronor från året innan. Det betyder att Arrow stod för drygt 40 procent av hela distributionstillväxten i landet. Den egna tillväxten hamnade på 19 procent, vilket är riktigt starkt.

– Ja, vi har satsat medvetet på logistiklösningar och på personal med teknisk kompetens som kan stödja våra kunder. Detta är lön för mödan, säger Owe Westerberg, vd för Arrow i Sverige.

– Till det hör en högkonjunktur i hela Sverige, över alla teknikområden, som tycks vara väldigt stabil. De stora bolagen säger sig inte se någon nergång, tillägger han.

Uppåt för de allra flesta

Roar man sig istället med att leta efter det företag som tog det största procentuella klivet i fjol så utmärker sig 5A Nordic. Förra året gjorde det skånska företaget entré på topplistan och med en tillväxt på 61 procent under fjolåret intar det en 20:e plats på årets ranking.

Fast till skillnad mot 2005 gick det mycket bra för väldigt många distributörer i fjol. Hela 14 av företagen redovisar tvåsiffrig procentuell omsättningsökning och ingen visar på ett stort tapp.

– Speciellt stark tillväxt ser vi inom displayer för inbyggnad och elektromekanik. Bara i år ligger Multicomponents tillväxt på runt 40 procent, säger Göran Forssjö, vd på Multicomponent som ingår i Swedic.

– Vår tillväxt är helt beroende av nya projekt och just nu är det bra drag i nykonstruktioner, tillägger han.

Den upplevelsen är Göran Forssjö inte ensam om att förmedla. Flera distributörer, stora som små, som Elektroniktidningen talat med uttrycker att de gjort massor av in-design under år 2005 och att den trenden är än starkare i år.

Därtill hör att produktionsflytten har mattats av. En del produktion har faktiskt kommit tillbaka. Idag går de flesta kontraktstillverkare i landet med fulla maskiner och numera är det distributörerna snarare än deras huvudmän som levererar direkt till dessa, vilket bidrar till uppsvinget.

– Det utvecklas väldigt mycket produkter här i landet och en hel del tillverkas också här. Speciellt små- och medelstora volymer samt avancerade och dyra produkter, säger Thomas Säwensten, vd för Abacus Sweden.

Hans företag, Abacus Sweden, är en av fyra nykomlingar på årets topplista.

Större storlek attraherar
Det var i september – åtta månader efter det att den brittiska distributören Abaucs Group köpte Deltron Electronics – som Abacus Sweden hade officiell svensk premiär. Abacus Sweden är en sammansmältning av Abacus Promax och Deltron Freber.

– Vi har fått ett mer komplett sortiment och vi märker att det gjort att kunderna tycker att vi är mer intressanta att diskutera med.

– Men det tar tid att vinna affärer. Vår projektstock har vuxit otroligt snabbt, fast i omsättningssiffrorna kommer det att märkas först år 2008, säger Thomas Säwensten.

Många siktar på toppen
Det första tillväxtmålet för Abacus Sweden är att ta sig till femte plats på Elektroniktidningens topplista. Där ska företaget vara om tre år, är det sagt.

Samtidigt finns det andra färska distributörer på den svenska marknaden med motsvarande mål i sikte. De tyska bolagen Rutronik och Glyn är två.

För Rutoniks del var fjolåret det första hela år som företaget var aktivt med lokal närvaro på den skandinaviska marknaden. Någon exakt siffra på hur det gick vill företaget inte ge, men en rimlig uppskattning är att omsättningen i Sverige låg mellan 65 och 70 miljoner kronor. Och det uttalade långsiktiga målet är att bli Sveriges tredje största komponentdistributör.

Tyska Glyn ligger däremot klart efter – än så länge. Företaget öppnade sitt Sverigekontor i september och omsättningen i fjol når inte upp till en plats på årets 30-i-topp-lista.

– Men jag ser ingen anledning att vi inte är bland 10-i-topp om ett antal år. När är däremot för tidigt att säga, säger Christer Landén, Sverigechef för Glyn.

Strategin som ska leda till större marknadsandel är att attrahera tillväxtområden som kräver hög teknisk kompetens. Att börja konkurrera med sådant som andra distributörer redan klarar bra är däremot inte prioriterat.

– Vi satsar på att hitta nya in-design-projekt inom marknader med snabb och stark tillväxt, som exempelvis vindkraft och digital-tv-boxar, även om vi också tillhandahåller normala logistiktjänster, säger Christer Landén.

Kanadensiska Future Electronics har också höga ambitioner i Sverige. I höst är det tio år sedan företaget etablerade sig i liten skala här. I fjol stannade omsättningen på 247 miljoner kronor, hela 25 procent upp från året innan, vilket ger en 6:e plats på årets rankinglista.

– Men vi är inte nöjda än. Globalt satsar företaget på en tredje plats och lokalt har vi samma ambition. Vi vill åtminstone åt tio procent av marknaden i Sverige, säger Roger Holmström, vd för Future i Sverige.

Kista blir nav i Norden
Under våren har Future flyttat från Solna till dubbelt så stora lokaler i Kista. Där bygger företaget just nu ett nav för hela den nordiska regionen, bland annat håller ett servicecenter på att inrättas. Redan i höstas började man lägga grunden för denna förändring.

– Då var vi cirka 65 personer. Nu anställer vi som tusan. När allt är klart ska vi vara uppåt 90 i Kista, säger Roger Holmström.

Listan på utländska komponentdistributörer som jagar en topplacering på Komponenttoppen kan alltså göras lång. Fast det kommer inte att bli en enkel match. Svenska distributörer, som Elektronikgruppen, Elfa, OEM Electronics och Acte, lär alla fajtas för sina framskjutna placeringar.

EG växer och stuvar om

Elektronikgruppen är faktiskt det företag som kan stoltsera med störst tillväxt i pengar räknat under år 2006, efter Arrow. Företaget ökade sin komponentförsäljning i Sverige med 95 miljoner kronor, vilket ger en tillväxt på hela 32 procent under fjolåret. Bara 5A Nordic och TTI Electronics kan stoltsera med bättre procentuell tillväxt.   

Visserligen har Elektronikgruppen även adderat sin försäljning i Sverige från nordiska dotterbolag till årets topplista, vilket saltar siffrorna en aning. Å andra sidan har det varit en ovanligt svår utmaning för företaget att redovisa sin komponentförsäljning på grund av en större omorganisation.

Söker synergier

Elektronikgruppen har nämligen valt att samla all verksamhet inom teknisk handel av elektronikkomponenter i affärsområdet Electronics, som i sin tur numera består av de tre affärsenheterna EG Components, EG Display & System och Electromechanics.  

– Syftet med den nya koncernstrukturen är att få en mer kundfokuserad organisation och kunna nå synergier mellan affärsenheterna, säger Fredrik Celsing, vd EG Components.

Omorgansiationen har dock lett till att företaget i årets komponenttopp valt att inte dela upp omsättning på de tre olika affärsenheterna. Istället presenteras den som en klumpsumma.

Fyra in och fyra ut

Borta från årets topplista är Deltron Freber, Abacus Promax, Apem och RS Components, där de två förstnämnda slagits samman till Abacus Sweden, Apem åkt ut eftersom företaget representerare en tillverkare och RS:s omsättning inte riktigt räckte till plats 30 i år.

Nya för i år på listan är Rutronik, Emcomp och Ornatus, förutom nyss nämnda Abacus Sweden.

De 30 största komponentleverantörerna i Sverige 2006 (PDF, c:a 1 MB)

Läs även:
Sverige ligger bra till (länk)
Säljarna som inte säljer (länk)
Ljuset kommer från Arboga (länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)