Parallelt har konsortiet utvecklat simulerings- och modelleringsmetoder för att kunna förutspå hur väl 32- och 22-nanometers CMOS kommer fungera.
– 32-nanometersgenerationen blir en brytpunkt för halvledartillverkarna eftersom vi jobbar med lager som bara är några atomer tjocka, där de kvantmekaniska effekterna blir allt viktigare, säger Gilles Thomas, chef för ST Microelectronics forskningssamarbeten och koordinator för Pullnanoprojektet, i ett pressmeddelande.
– Att industrialiera 32- och 22-nanometersgenerationerna kommer kräva djup förståelse både av fysiken de mest avancerade modellerings- och simuleringsverktygen, och Pullnano ligger långt framme i att utveckla dessa, säger han.
Pullnano är ett konsortium där 38 europeiska organisationer ingår, såväl chiptillverkare som forskningsinstitut, universitet och små- och medelstora företag. Förutom ST Microelectronics deltar bland andra NXP Semiconductors, Freescale, NXP, Philips Electronics, Infineon och ett antal universitet som Chalmers, tekniska högskolan i Schweiz (ETH), universitetet i Glasgow, universitetet i Liverpool och Atens nationella tekniska universitet.