JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare tar el från kroppsvärme
Att ringa från mobilen utan batteri, där elen genereras ur kroppsvärmen i handflatan. En dröm idag men kanske verklighet imorgon. För forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet  har utvecklat kretsar som gör det möjligt att generera el från kroppsvärme.

Image
Åtminstone lite el har Fraunhofer lyckats få från kroppsvärmen
Patienter i intensivvården har ofta kroppen inkopplad till all möjlig medicinsk utrustning. Deras hjärtan övervakas, blodtryck, kroppstemperatur, puls och andning likaså. Med all utrustning följer massor med sladdar, eftersom all utrustning kräver elförsörjning. Men i framtiden kan medicinska sensorer fungera utan att få kraft ur två hål i väggen. I stället drar de kraften ur patientens kroppsvärme. Och insamlade data skickas med radiosignal till en central monitor.



Det har varit visionen när Fraunhoferinstitutet har utvecklat små termoelektriska generatorer (TEG) av halvledarelement. De utnyttjar temperaturskillnaden mellan en varm kropp och dess svalare omgivning. En skillnad på tiotals grader krävs i normala fall för att generera tillräckligt med kraft – och skillnaden mellan kroppens yttemperatur och omgivningen är bara några grader.

– Bara låga spänningar kan genereras från så små skillnader, säger Peter Spies, som leder projektet i ett pressmeddelande. En konventionell TEG ger ungefär 200 millivolt, och elektronisk utrustning kräver åtminstone en eller två volt. Men ingenjörerna har löst problemet. 

– Vi kombinerade ett antal komponenter på ett helt nytt sätt, och skapade kretsar som fungerar på 200 millivolts, säger Spies. Vi har kunnat bygga hela elektroniska system som inte kräver batteri, utan enbart tar sin energi från någons kroppsvärme. Nu förbättrar forskarna systemet: kretsar som aktiveras vid 50 millivolt finns redan, säger Peter Spies.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)