Det har varit visionen när Fraunhoferinstitutet har utvecklat små termoelektriska generatorer (TEG) av halvledarelement. De utnyttjar temperaturskillnaden mellan en varm kropp och dess svalare omgivning. En skillnad på tiotals grader krävs i normala fall för att generera tillräckligt med kraft – och skillnaden mellan kroppens yttemperatur och omgivningen är bara några grader.
– Bara låga spänningar kan genereras från så små skillnader, säger Peter Spies, som leder projektet i ett pressmeddelande. En konventionell TEG ger ungefär 200 millivolt, och elektronisk utrustning kräver åtminstone en eller två volt. Men ingenjörerna har löst problemet.
– Vi kombinerade ett antal komponenter på ett helt nytt sätt, och skapade kretsar som fungerar på 200 millivolts, säger Spies. Vi har kunnat bygga hela elektroniska system som inte kräver batteri, utan enbart tar sin energi från någons kroppsvärme. Nu förbättrar forskarna systemet: kretsar som aktiveras vid 50 millivolt finns redan, säger Peter Spies.