JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadsföretag missbrukar Wikipedian
Uppslagsverket Wikipedia kan redigeras av vem som helst. Flera företag i inbyggnadsbranschen har tagit tillfället i akt och använder utrymmet till att hylla sina egna produkter.
”Green Hills är historiskt känd för sina utmärkta utvecklingsverktyg och kompilatorer. Idag har man framgångar med sina realtidsoperativsystem.”

Så skriver en anonym författare på uppslagsordet Green Hills Software i uppslagsverket Wikipedia.

Formuleringen låter hämtad snarare ur en reklambroschyr än ur ett uppslagsverk. Och det finns en förklaring till detta. Den ”anonyme” författarens IP-adress avslöjar att han jobbar på Green Hills Software.

Green Hills Software är inte det enda inbyggnadsföretag som redigerar artiklar om sig själva och sina produkter i uppslagsverket Wikipedia.

Det visar en undersökning som Elektroniktidningen har gjort.

Wikipedian tillåter vem som helst att redigera uppslagsorden. För vissa blir uppenbarligen frestelsen att skönmåla sig själv alltför stark.

Några företag har försökt göra anonyma ändringar. Men de avslöjas genom att IP-adresserna till deras datorer loggas. Därmed kan man se att någon inom företagets domäner har ändrat i Wikipedians artiklar. Man kan också se exakt vilken ändring som gjordes, och när.

Att vem som helst ska kunna göra ändringar är själva poängen med Wikipedian. Även företag är välkomna. Men en bra text ska vara neutral, eller ha en ”NPOV”, som det kallas i Wikipediaterminologi, ”neutral point of view”.

Många av inbyggnadsföretagens anonyma redigeringar håller sig inom ramarna för god encyklopedisk stil. Någon med IP-adress på Wind River Systems har exempelvis uppdaterat namnet på sitt utvecklingsverktyg ”Tornado” till ”Workbench”. Detta är ett faktum som hör hemma i Wikipedian. En annan Wind River-adress har adderat Wind River som ägare till operativsystemet RT Linux i en lista över operativsystem. Också korrekt, om än möjligen lite irrelevant information i just det sammanhanget.

Däremot kan man diskutera moralen i att radera uppgiften att operativsystemet Windows CE är en konkurrent till Wind Rivers operativsystem VxWorks, vilket någon användare på Wind Rivers domäner gjort.

Även när det inte finns någon IP-adress som avslöjar att författaren är part i målet, är det ibland uppenbart att författaren åtminstone är en mycket god vän till företaget.

Uppslagsordet Radisys är ett skräckexempel. Texten är full av klyschor som ”leading provider”, ”innovative product planning”, ”intimate customer collaboration”, ”innovative technologies” och ”industry leading architecture”.

Om författaren till dessa formuleringar vet vi inget annat än att den kallar sig ”Mitchemg22”. Detta eftersom den som skapar en egen signatur i Wikipedia inte längre behöver skylta med sitt IP-nummer. Dessutom har Mitchemg22 underlåtit att skapa en presentationssida i Wikipedian.

Källan till Mitchemg22:s kärleksförklaring till Radisys kan knappast vara någon annan än Radisys. Som dock inte nödvändigtvis själv är skurken. En möjlighet är exempelvis att Mitchemg22 är en naiv encyklopedist som tror att det går att producera encyklopedisk text genom att kopiera text direkt från pr-material.

Andra exempel på artiklar skrivna i en lovprisande ton av okända författare, är uppslagsordet Mentor Graphics, där företagets simuleringsprodukter beskrivs med ord som ”avancerad”,”populär”, ”högpresterande” och ”snabb”. I en annan artikel beskrivs verktygen till Mentor Graphics operativsystem Nucleus som ”full featured” och ”complete”.

Wind Rivers operativsystem VxWorks beskrivs som ”snabbt”, ”omfattande” och ”effektivt”. Och LynuxWorks operativsystem LynxOS som beskrivs med ord som ”unique” och ”extremely fast”.

Artikeln om svenska Virtutech lyckas länge hålla sig fri från positivt värdeladdande adjektiv. Men till slut dyker det upp ett ”quickly and efficiently".  Här är författaren inte anonym. Han kallar sig Jechoman, heter Jonathan Hochman och är en etablerad wikipedian. Hans yrke? Konsult i Internetmarknadsföring.

Elektroniktidningen har också undersökt uppslagsorden till amerikanska Montavista, Express Logic och QNX, svenska IAR och Enea, och tyska Sysgo. De tycks alla ha avhållit sig från att redigera uppslagsord som har med dem själva att göra. Åtminstone finns inga fingeravtryck i form av kvarlämnade IP-nummer. Och deras egna uppslagsord är så gott som föredömligt fria från glorifierande skrivningar.

Elektroniktidningens undersökning bygger på ett verktyg som tagits fram av den amerikanske studenten Virgil Griffith.

Vissa av redigeringarna som nämns ovan har sedemera raderats av andra encyklopedister och finns följaktligen inte kvar i artiklarna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)