– Stereoheadset för bättre musik, både från mobiltelefoner och mp3-spelare, tror jag kommer att bli en storsäljare i vinter, säger Anders Edlund, marknadschef på Bluetooth SIG, den organisation som äger varumärket och håller i standardisering och kvalificering.
Under första halvåret 2008, troligen framemot midsommar, ska också två efterlängtade utökningar av Bluetoothstandarden klubbas. Då kommer både höghastighetsversionen med UWB – ultrabredband - och lågeffektversionen där arvet från Nokiapåfundet Wibree (se tidigare artikel) integrerats i standarden. Mycket tyder på att båda dessa nyheter kommer i samma standarddokument, och att detta får namnet Bluetooth 3.0.
– Lågeffektversionen blir enormt positiv för Bluetooth, med väldigt många spännande scenarion. Jag tror de första konsumentprodukterna når marknaden till julen 2008, säger Edlund.
Det var i juni som Bluetooth SIG och det Nokiadrivna Wibree Forum efter en serie turer kom överens om en gemensam framtid. Nokia hade länge drivit på inom Bluetooth SIG för en lågeffektversion, men när gehöret uteblev så tröttnade bolaget och tog saken i egna händer genom att tillsammans med några likasinnade lansera Wibree i oktober i fjol. Detta skapade starka spänningar inom Bluetooth SIG, som nu dock verkar ha släppt efter beslutet om återförening i juni.
- I backspegeln ledde det hela till att ett bra beslut fattades. Att industrin tog sitt förnuft till fånga var enormt positivt, säger Anders Edlund.
Namnet Wibree kommer att försvinna framöver, och specifikationen blir inte exakt densamma.
- Standarden kommer troligen att heta Bluetooth Low Power eller något liknande. En av de stora frågorna som diskuteras just nu är om effekttaket ska bli samma som för Wibree eller ännu lägre.
Idrottsmedicin och äldrevård är två typiska tillämpningar för Bluetooth Low Power. Redan när Wibree lanserades var det med tanke på personliga nätverk med sensorer för puls, blodtryck, stegfrekvens och liknande. En säljpitch då gick ut på att spara kostnader i vården genom att kunna skicka hem patienter tidigare, då sjukhuset kunde få data från dem tack vare sensorerna – data som skickades via mobilnätet, vilket förstås var Nokias intresse. Även data från idrottare skulle kunna skickas på samma sätt och analyseras av tränare.
Nu har visionerna vidareutvecklats och ett möjligt scenario är att armbandsklockan blir en ”hub” för det personliga nätverket.
– Det scenariot är lite av min personliga favorit. Att få se på klockan vem som ringer, hur fort man joggar eller vilken puls man har, det tror jag blir en stor grej. Och urindustrin är mycket intresserad säger Anders Edlund och nämner företag som Suunto, Polar, Casio, Swatch och Seiko.
Klockor som via Bluetooth visar vem som ringer finns redan, men de måste laddas med några veckors mellanrum. Med lågeffekt-Bluetooth kan det röra sig om halvår eller år mellan laddningarna.
Huruvuda version 3.0 verkligen håller tidsramarna är förstås inte givet, även om Anders Edlund inte ser något som tyder på förseningar idag. Dock konstaterar han att i den senaste versionen, kallad ”2.1+EDR” (länk) upptäckte man kompatibilitetsproblem på ett sent stadium. Den presenterades på Cebitmässan i mars men standarden klubbades först för någon vecka sedan.
– Visst var det en besvikelse, men jag menar att vi var ansvarsfulla. Hellre en försening på ett par månader än problem med bakåtkompatibiliteten, säger Anders Edlund.