JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyder taggar på långt avstånd
Tema: FPGA
Svenska Tagmaster utvecklar rfid-system, både läsare och id-taggar, som använder det fria 2,45 GHz-bandet. För ett år sedan lanserade företaget sin fjärde rfid-generation, med läsare som klarar upp till 10 meters läsavstånd. Systemet är främst tänkt att användas för parkering, säkerhet och tåg.
– Parkeringsaccess är en typisk tillämpning. Genom att systemet känner av på långt avstånd kan en port eller grind öppnas utan att bilen behöver stanna, vilket blir miljövänligare, säger Johan Franzén, utvecklingsansvarig på Tagmaster.
Företag: Tagmaster.
Ort: Kista.
Anställda i Sverige: Drygt 20.
Produkt: Rfid-system.

Idag används systemet bland annat på åtta flygplatser i Sverige, däribland Arlanda och Bromma. Och i Asien har denna form av passagekontroll redan en stor marknad.

Tagmasters system är semipassivt, vilket betyder att taggen har ett batteri och alltid är påslagen. Systemets läsare kan jämföras med en mycket enkel industridator. Den består av en radiodel och en styrenhet.

I den senaste läsargenerationen har företaget anammat operativsystemet Linux samt förbättrat signalbehandlingen. Läsarna kan numera kopplas till Internet via TCP/IP och är förberedda för kommunikation med GSM och GPRS.

Hjärna i läsarens styrenhet är en Arm9-processor, som hanterar protokoll och sköter det mesta av kommunikationen. En enkel FPGA fungerar som periferienhet till processorn. Den sköter en del signalbehandling och avkodning.

– I och med att vi kör Linux har vi lagt viss funktionalitet i en FPGA för att klara att möta realtidskraven i tillämpningen, säger Johan Franzén.

Han ser inte att det finns något alternativ till dagens FPGA-val. En DSP eller styrkrets är ingen enkel lösning. Och en asic blir oflexibel.

– Flexibilitet är viktigt eftersom vi vill kunna förändra lösningen och även kunna anpassa oss till kommande standarder. Idag finns ingen fastslagen standard för denna typ av system. Vår produkt är skräddarsydd, med eget format, för att ge den vassaste lösningen, säger Johan Franzén.

Han menar däremot att gränslandet mellan asic och FPGA – Hardcopy på Alteraspråk alternativt Easypath på Xilinxspråk – kan vara ett attraktivt alternativ på sikt.

–    Om man en gång för alla fryser en arkitektur till en stabil produkt kan det vara intressant, men det är inte attraktivt för våra volymer idag, säger Johan Franzén.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)