JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanotrådar ger billig koldioxidsensor
ImageDelsboföretaget Senseair, som utvecklar koldioxidsensorer, har lyckats producera en ny typ av sensor baserad på nanotrådar. Sensorn är utvecklad med stöd av Vinnova och lovar att bli 90 procent billigare än föregångaren.
Företaget fick fem miljoner kronor genom Vinnovas program Forska & Väx för att ta fram en billigare sensor. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år tillsammans med Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Resultatet är en plastfilm belagd med nantrådar. Genom att använda sig av trådar av olika metaller kan en temperaturberoende spänningsskillnad genereras mellan filmens över- och undersida. Den tunna tråddiametern löser det klassiska problemet att skapa elektrisk kontakt utan att för den skull kortslutas av värmen. Effekten nyttjas för att detektera infraröd strålning, vilken i sin tur ger ett mått på koldioxidhalten i omgivningen.

Idag använder Senseair mikromekaniska sensorer i kisel för att detektera det infraröda ljuset i koldioxidsensorn. Den nya plastbaserade tekniken som kan tillverkas i en rulle-till-rulleprocess lovar att bli 90 procent billigare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)