JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norge backar från super-RoHS

Image
Helen Björnöy
Norges miljöminister Helen Björnöy backar nu från delar av sitt tidigare förslag om en extra hård miljölagstiftning för elektronik.
- Vårt mål är inte att tömma norska butikshyllor utan att sätta miljöskydd och giftförbud på agendan, säger hon.
Det föreslagna förbudet mot galliumarsenid tas sannolikt bort, eftersom Norges motsvarighet till Kemikalieinspektionen inte känt till att arsenik ingick i halvledare förrän under remissrundan.
Den norska regeringen har föreslagit att Norge från årsskiftet ska förbjuda 18 substanser i elektronik, däribland arsenik och flamskyddsmedlet TBBPA. Förslaget går mycket längre än EUs RoHS-direktiv. Bland annat är gränsvärdet för bly satt tio gånger lägre, 0,01 procent i stället för 0,1 procent, se artikel (länk).

Förslaget skulle enligt branschexperter göra det omöjligt att producera, importera eller sälja elektronik i Norge.

- Om det blir verklighet skulle en rad elektronikprodukter få försäljningsförbud i Norge, däribland alla platta tv-apparater, persondatorer och mobiltelefoner. Gränshandeln i Sverige skulle ju då anta oanade proportioner, för att inte tala om Internethandeln, säger Synnöve Björke, vd för den norska föreningen Elektronikbransjen till tidningen Aftenposten.

Men miljöskyddsministern Helen Björnöy slår ifrån sig och menar att ett sådant scenario är otänkbart. I de fall miljövänliga alternativ inte finns tillgängliga så får man göra undantag, menar hon.

- Det är viktigt för oss att hejda förbrukningen av farliga mlijögifter. Men vårt mål är inte att tömma norska butikshyllor, säger hon till Aftenposten.

Hennes sakkunnige på norska miljödepartementet, Morten Wasstöl, menar att elektronikbranschen överdramatiserar förbudets betydelse. Den norska motsvarigheten till Kemikalieinspektionen, Statens Forurensningstilsyn, har utrett lagförslagets konsekvenser och undersöker nu hur det kan justeras för att miljömålen ska nås utan alltför stor påverkan på handeln och industrin. Såväl Wasstöl som Björnöy understryker att man kommer att följa myndighetens förslag.

Chefsingenjör Inger Grethe England på Statens Fororensningstilsyn ger en pragmatisk syn på problemet.

- Skulle det visa sig att gränsvärden är för låga, eller att det inte finns några tillräckligt bra alternativ så måste vi givetvis överväga förändringar, säger hon till Aftenposten.

Hon konstaterar också att förbudet mot arsenik, som ju ingår i halvledaren galliumarsenid, kan ha varit överilat. Arsenikens betydelse för elektronik kom som en överraskning för myndigheten.

- Det var först under remissrundan som vi blev på det klara med att arsenik är en viktig del av så kallade halvledare som används i många elektronikprodukter, säger hon till tidningen.

Remissrundan av konsekvensutredningen har gett nära 70 svar, vilket enligt England är överraskande många.

- Det är viktigt att vi nu grundligt går igenom alla svar för att fånga upp eventuella nya problemställningar, säger hon.

När Statens Forurensningstilsyns tilläggsförslag ska finnas framme är inte klart. Men lagförslaget är tänkt att klubbas i Stortinget den 15 december, för att lagen ska träda i kraft vid årsskiftet.






Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)