JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels Wimaxchef attackerar Ericsson och HSPA
– Vi tror inte på affärsmodellen med HSPA, säger Intels Wimaxchef Sriram Viswanathan på konferensen Intel Developer Forum.
Sedan ställer han utmanande frågor till Ericsson.
Men Ericsson biter tillbaka.
SAN FRANCISCO Mitt på mässgolvet på Intels utvecklarkonferens IDF i San Francisco, står Ericsson i den största montern och marknadsför sin nya 3G-modul, F3507 (länk) .

Paradoxalt nog är Ericsson Intels huvudsponsor, samtidigt som man är huvudkonkurrent till Intel om mobilt bredband.

Image
Viktoria Eklund
– Vi blev inbjudna, säger Victoria Eklund, marknadschef för Ericssons nya produktområde Inbyggnadsmoduler.

– Och vi har ju ett gemensamt intresse i mobilt bredband.

Visserligen. Å andra sidan startar just nu ett krig mellan de två motsatta tekniker som Ericsson och Intel satsar på. Ericsson mot Intel, HSPA mot Wimax.

– De är så välkomna hit, säger Intels Wimaxchef Sriram Viswanathan.

Men Elektroniktidningen lyckas provocera honom att gå till attack. Vi berättar att Ericssons forskningschef kallar Wimax ”en historisk parentes”.
Image
Sriram Viswanathan

Elektroniktidningen: Har du några frågor till Ericsson?

– Fråga hur de tror att de ska kunna få bred support för HSPA när deras IPR är så dyr? Fråga om det är en eller två OEM:er hittills som bestämt sig för att ha HSPA i moderkorten? Fråga varför Iphone inte stöder 3G?

– Det vore väl ett naturligt nästa steg för Apple att släppa en 3G-version av Iphone, invänder Victoria Eklund i Ericssons monter på våningen under.

Intel kan skylta med att Panasonic, Lenovo, Acer och Asus kommer att släppa laptops med Intels kombinerade Wifi-Wimaxmodul Echo Peak under 2008.

Ericsson vill däremot inte namnge kunder till sin 3G-modul.

– Det måste de berätta själva om först. Men under början av nästa år kommer det att släppas flera laptops med vår modul inbyggd, säger Victoria Eklund.

IPR-kostnaden – ”patentskatten” som Ericsson och Qualcomm tar ut på alla som använder 3G-teknik – bekymrar hon sig inte över.

– Vår modul har ett konkurrenskraftigt pris.

En stridsfråga är prestandan. Sriram Viswanathan hänvisar till Wimax Forum som anger en klart högre bandbredd för både upp- och nerladdning i Wimaxsektorer.

– Vi pratar hellre om vad man kan göra här och nu. HSPA kommer att utvecklas. Under tiden får vi 1,5 Mbit/s här och nu i montern i San Francisco, säger Victoria Eklund.

Det är operatören AT&T som levererar HSPA för 400 kronor per månad med fria megabyte och en bindningstid på två år.

Victoria Eklund demonstrerar genom att ladda hem en film via ett 3G-kort som Ericsson monterat i en bärbar dator. Gränssnittet är PCI Express och Ericsson har lossat tangentbordet och tryckt in den i flera olika tillverkares modeller för att visa att kortet fungerar.

Mätaren går denna gång upp till 1,8 Mbit/s. En Wimaxmätare på en laptop i San Francisco skulle däremot stannat på noll. Här finns inget mobilt Wimaxnät.

Victoria Eklund må parera frågorna från Sriram Viswanathan elegant. Men utgången av striden om mobilt bredband i USA är öppen.

Antalet 3G-abonnenter i USA är försumbart samtidigt som Sprint bygger ett Wimaxnät som under nästa år kommer att täcka 100 av USA:s 300 miljoner invånare. Ett år senare täcker man 250 miljoner.

Nätet kostar 35 miljarder kronor.

– Sprint satsar sin framtid på Wimax, kommenterar Sriram Viswanathan.

– Och flera andra företag, bland annat Nokia och Samsung – inga uppstartföretag precis – binder upp sig för Wimax.

Elektroniktidningen: Varför hoppade ni av 3G-samarbetet med Nokia?

– Prestandan hos 3G räcker inte till. Och vi tror inte på mobilvärldens affärsmodell. Den passar inte mångfalden i det nya mobila Internet. Sony, Canon och Nikon har alla kameror med Wifi. Varför finns det inga kameror som kan koppla upp sig mot mobilnät?

– Du behöver en flexibel affärsmodell som tillåter både kontrakt och ad hoc-användning, säger Sriram Viswanathan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)