JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarindustrin rasar mot USAs börslagar
De amerikanska börsbestämmelserna Sarbanes-Oxley kostar så mycket att uppfylla att tillväxten hotas inom elektronikindustrin. Det hävdar halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA i en artikel i tidningen Electronic Business.
I tidningen Electronic Business webbupplaga (länk) konstaterar flera elektronikföretag att de så kallade Sarbanes-Oxleyreglerna , som sedan 2002 dikterar formerna för rapportering i amerikanska börsbolag, är så dyra att implementera att tillväxten hotas. Både små och stora företag drabbas, exempelvis kostade det National Semiconductor 7 miljoner dollar, motsvarande 68 000 arbetstimmar, att uppfylla bestämmelserna.

Men små, nystartade företag drabbas hårdast. Inför en börsintroduktion kan det kosta mellan en halv och en miljon dollar att anpassa sin bokföring till Sarbanes-Oxley, konstaterar tidningen.

Lagen kom till i kölvattnet av finansskandalerna inom bolag som Enron, Worldcom och Tyco. Men enligt SIA drabbas nystartade företag hårt.

- Små företag har oftast mindre kapital, så de får bära en oproportionerligt stor del av Sarbanes-Oxley, säger halvledarorganisationen SIAs talesman John Greenagel.

Kostnaderna gör därtill att riskkapitalbolagens intresse minskar för små och nystartade bolag, som i flera fall upplever att de får betala för synder begångna i betydligt större företag i helt andra branscher.

- Syftet var ju att få storföretagen att ansvara för alla aktieoptioner de delar ut till sina toppchefer. Men effekten har blivit att små företag fått det betydligt svårare att rekrytera och behålla sina ingenjörer, säger Greenagel.

Dessutom tvingas företagsledningarna ofta fokusera på saker som inte utvecklar företaget, som exempelvis att inventera allt som är anslutet till företagets datanät.

Konsekvensen blir, enligt artikeln, att färre företag startas och att än färre innovationer blir framgångsrika på marknaden.

- Förr hade nystartade bolag tre möjligheter - att förbli i privat ägo, att börsnoteras eller att bli uppköpta. Men när börsintroduktioner kostar så mycket försvinner ett viktigt sätt att få företag att växa, och därmed minska möjligheterna för omvälvande teknik att konkurrera med de etablerade aktörerna, säger Doug Brockway, vd för riskkapitalbolaget Innovation Advisors till tidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)