JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens böter: 1,8 miljarder
Den största bestickningshärvan i europeisk historia ser nu ut att gå mot sin upplösning, då en tysk domstol beordrat Siemens att betala drygt 1,8 miljarder kronor i böter. Därtill ska bolaget betala 1,6 miljarder kronor i extraskatt.
I fredags dömde en tysk domstol Siemens att betala 201 miljoner euro, drygt 1,8 miljarder kronor, i böter för att ha använt mutor för att få order på telekomutrustning. Siemens tänker inte överklaga domen, och åklagaren i målet menar att saken därmed är utagerad.

Samtidigt meddelar företaget att tyska skattemyndigheter har upptaxerat det med 179 miljoner euro, drygt 1,6 miljarder, en summa bolaget också tänker betala.

Därmed har punkt satts för större delen av denna affär som förmodligen är den största europeiska bestickningshärvan någonsin. Men några efterdyningar återstår.  Mutanklagelserna utreds även i USA, Japan, Grekland, Schweiz och Italien.

I USA anses inte böterna särskilt höga i relation till mutornas belopp. De av Siemens anlitade advokaterna har kommit fram till att åtminstone 1,6 miljarder euro, nära 15 miljarder kronor, har betalats ut under tveksamma omständigheter. Av summan härrör 1,15 miljarder från telekomdivisionen. I sammanhanget kan nämnas att Siemens gick med 3 miljarder euro i vinst under 2006.

Även i Tyskland finns kritiker som anser böterna alltför låga. En talesman för tyska polisfacket kallar i tidningen Wall Street Journal domslutet för "ett skämt" och "obetydligt" givet förseelsernas storlek. Tidningen hävdar också att när åklagarna i München i början av året försökte få mer resurser till målet så nekades den begäran. Vilket tidningen sätter i samband med att Siemens är en stor arbetsgivare och inflytelserik lobbyist i Bayern, där München är huvudstad.

Noteras kan att det var så sent som 1999 som Tyskland införde en lag mot att muta utländska tjänstemän i affärssammanhang. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)