JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Högtryck hos stora och små kontraktstillverkare
Det går bra för de svenska kontraktstillverkarna, i alla fall om man ska tro de sju mindre och medelstora företag som Elektroniktidningen pratat med - Orbit One, Enics, Leab, Mikromakarna, Eskilstuna Elektronikpartner, Elektronikpartner i Vänersborg samt Flextronics.

Alla växer och ingen av dem ser några tecken på avmattning. Många har därför passat på att investera i nya maskiner för att öka kapaciteten och flexibiliteten. En annan trend är att andelen box-build, där kontraktstillverkarna levererar kompletta system istället för bara ett kretskort, snabbt närmar sig 100 procent.
Orbit One, Christer Malm, vd
Omsättning: 250 miljoner 2007
Antal anställda: 185 personer


Hur går det?

– Det går bra, riktigt bra. Det är högkonjunktur nu. Vi har växt från 161 miljoner kronor för två år sedan till 250 miljoner i år.

Hur ser det ut framöver?
– Vi ser ingen avmattning utan det rullar på i den här takten. Det är en mix av gamla kunder som gett oss större förtroende och helt nya kunder. Det är klart expansivt.

Fortsätter utflyttningen av produktion från Sverige?
– Det är en ständigt pågående process. Alla jobb är inte lämpliga att göra i Sverige, särskilt inte de med mycket repetitivt arbete.
– Vår fabrik i Kaliningrad gör en del sådana jobb åt svenska kunder men den största expansionen för oss har varit i Sverige.

Finns det omvända, kunder som flyttar hem produktion från lågkostnadsländer?
– Vi har haft en del förfrågningar men jag kan inte säga om det resulterat i några beställningar.
– Det vi kan konkurrera med är kvalitet och flexibilitet. Det kan handla om medelstora volymer, upp till kanske 10 000 exemplar per år.

Hur vanligt är box-build?
– Vår bas är kortproduktion men det mesta vi gör numera är box-build. Åt en del kunder sköter vi allt inklusive, test, förpackning och distribution.
– De delar vi inte har själva, som kapsling, köper vi in. 



Enics, Dirk Zimanky, koncernansvarig för kundkontakter (CRM)
Omsättning: ca 1 miljard 2007

Hur går det i Sverige?
– Det går bra. Vi växer även om det inte är med tvåsiffriga tal. I Sverige har vi en bra bas med globala kunder inom bland annat energisektorn, medicinteknik, automation och offentlig transport. Vi söker faktiskt mer folk till Malmöfabriken.

Hur ser det ut framöver?
– Jag kan inte se någonting som stoppar tillväxten, i varje fall inte på två-tre års sikt. Våra kunder finns i segment som växer.
Har ni investerat något i år?
– Vi har investerat i åtta nya linor i år globalt. Vi investerar inte enbart på lågprismarknaderna utan även i Sverige och Finland.

Hur mycket box-build gör ni?
– När jag pratade om tillväxt så syftade jag inte enbart på kortproduktion.
– Det finns en större potential att växa med tjänster som box-build, konstruktion och olika eftermarknadstjänster än med ren kretskortsproduktion.  



Lövånger Elektronik, Leab. Erik Svedmark, vd
Omsättning: Cirka 300 miljoner år 2007
Antal anställda: Drygt 300


Hur går det?
– Vi har också känt av en allmän högkonjunktur. Våra befintliga kunder köper mer men det har också kommit in en del nya.
Hur ser det ut framöver?
– Det vore bra om man visste men vi har inte sett några tecken på avmattning. Dollarberoende företag får det allt svårare men annars har vi inte märkt något.
– Vi räknar med att det någon gång kommer att vika, vi har det med i beräkningarna.

Har ni investerat något i år?
– Vi investerar kontinuerligt i maskiner och utrustning och en del i större lokaler. Några investeringar har tidigarelagts för att öka effektiviteten.

Hur mycket box-build gör ni?
– Traditionellt har vi haft en stor andel färdiga produkter och den trenden fortsätter. Det vi inte gör själva som mekanik, plast och kablage köper vi från andra.

Ser ni att företag flyttar hem elektronikproduktion?
– Vi har sett några som flyttat hem. I den stora utflyttningstrenden drogs alla produkter över en kam. Det är ingen tvekan om att stabila produkter i stora volymer passar att tillverka i Asien men det är inte billigare med hotellrum i Kina än i Stockholm och traktamentet är mycket högre.



Mikromakarna, Mikael Isaksson,
säljchef
Omsättning: 70 miljoner 2007
Antal anställda: 40 personer


Hur går det?
– Det går mycket bra. Vi får nya kunder samtidigt som de gamla växer. Förra året ökade omsättningen med 35 procent och i år ökar den nog med 20 procent.

Hur går det framöver?
– Jag ser ingen avmattning och vi har väldigt mycket nya produkter så jag kan tänka mig att tillväxten blir lika bra nästa år.

Har ni investerat något i år?
– Vi har nyligen köpt in en röntgenutrustning men under nästa år ska vi ta en större investering i en ny ytmonteringslina.

Märker ni att företag flyttar hem elektronikproduktion?
– Vi har en ny kund som varit en sväng till Kina men det fungerade inte. Erfarenheten verkar inte vara så ovanlig.
– Vi samarbetar med ett företag i Murmansk som handmonterar åt oss. Kunderna ser det inte, men det sänker kostnaderna.

Hur vanligt är Box-build?
– Vi satsade på box-build redan vid starten för 20 år sedan så idag utgör det nog 80 procent.
– Förr tillverkade vi mekanik själva men vi har renodlat och idag köper vi det från underleverantörer, liksom kablage.



Eskilstuna Elektronikpartner, Mikael Joki, vd
Omsättning: 50 miljoner 2007
Antal anställda: 35

Hur går det?
– Det går bra. Vi har ett bra koncept och ser en positiv trend. Vi omsatte 29 miljoner för några år sedan och prognosen för 2007 är 50 miljoner. Vinsten hänger med.

Hur ser det ut framöver?
– Vi är i ett segment som inte är så konjunkturkänsligt och dessutom växer elektronikinnehållet i de flesta produkter så jag tror att vi kan fortsätta växa oberoende av hur marknaden utvecklas. Vi har flera projekt som snart kommer i produktion så jag räknar med att vi omsätter 80 miljoner om tre år.

Hur mycket är box-build idag?
– Vi har satsat på box-build så idag ligger det nog på 70 procent, och det fortsätter att växa.

Ser ni att kunderna flyttar hem produktion?
– Signalerna från kunderna är att de inte längre har kraven från ägarna att automatiskt flytta produktion till lågkostnadsländer.
– Vi jobbar normalt med kunderna redan från idéfasen och utvecklar produkter som passar vår fabrik. Springer volymerna sedan iväg får man tackla det problemet då.
– Det vi kan se är annars att kunder som funderar på att flytta ligger kvar med produktionen hos oss mycket längre än tidigare. Eller så flyttar de inte alls.

Har ni investerat något i år?
– Vi har investerat för 8 miljoner i år. Bland annat har vi köpt en ny Mydatamaskin (MY15) och ytterligare en MY500 som ersätter screentryckaren.



Elektronik Partner i Vänersborg, Tomas Granlund

Omsättning: 110 miljoner 2007
Antal anställda: 75


Hur går det?
– Det är högtryck i år, vi kommer att gå från 81 miljoner i fjol till 110 miljoner i år. Det är ungefär fifty-fifty gamla kunder som växer och nya som kommer till.

Hur ser det ut framöver?
– Vi jobbar med att få ihop koncernen, vi ingår i norska EMG med fabriker i Norge och Kina. Fabriken i Kina gör att vi får en större bredd och kan ta en del jobb vi annars inte skulle ha fått.
– Vi drabbades hårt av telekomkraschen år 2000. Då tvingades vi minska antalet anställda från 110 till 47 personer men idag har vi 0 procent telekom. Det som är mer oroande är om utvecklingen försvinner från Sverige till Indien eller Kina. Då tror jag att produktionen följer efter.

Har ni några kunder som flyttat hem produktion?
– Ingen kund har flyttat hem från Kina, däremot har en kund tagit hem jobb från Baltikum.

Har ni investerat något i år?
– Vi har lagt 20 miljoner i investeringar som avslutades i maj. Det påverkar resultatet men vi kommer att skörda på sikt.

Hur mycket box-build gör ni?
– Det blir mer och mer. Idag är det säkert 50 till 60 procent av vår verksamhet. Vi köper in all mekanik och där har vi nytta av vår fabrik i Kina som sourcingpartner. I Kina kan man köpa mekanik, plast och aluminiumdetaljer och få det levererat hit för en tredjedel av priset.


Flextronics, Björn Burklint, vd
Omsättning: 1,3 mdr 2006
Antal anställda: Cirka 1000


Hur går det?
– Vi har sett en generell förbättring under de senaste åren då många små och medelstora företag har anammat outsourcing.
Planerar att investera i år?
– Vi ser kontinuerligt över vårt investeringsbehov beroende på marknadskrav eller kundbehov.

Fortsätter utflyttningen eller finns det kunder som flyttar hem produktionen?
– Varje kund har olika behov, vilket har inneburit att många svenskbaserade OEM-företag föredrar att arbeta med en lokal EMS-partner som har samma kultur och språk. Svenska EMS-företag kan komma att växa baserat på en front-desk-verksamhet eller för slutmontage där halvfabrikat görs i ett lågkostnadsland. Kundkontakten kommer dock att förbli lokal. Det kan kallas för hybridmodellen.
– Vidare så kan svenska företag tvingas förlägga tillverkningen i lågkostnadsländer beroende på konkurrenssituationen om  konkurrenterna är Asien-baserade eller redan tillverkar i ett lågkostnadsland.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)