- Det var en oväntad skrivning. Vi har gjort vår planering och följer den, säger Asko Vehanen som är eldsjälen bakom Norstel. Idag är han vice vd och styrelseledamot.
- Jag ser inte att det skulle vara någon skillnad mellan de två uttalandena, säger Okmetics finanschef Esko Sipilä.
Mellan raderna antyder han alltså att Okmetic hoppats på en snabbare och mer positiv utveckling för Norstel.
Företaget invigde sin fabrik på 2000 kvadratmeter i Norrköping den 29 augusti i fjol och ägnade sedan hösten åt att kvalificera processen som utvecklats på universitetet i Linköping. Fjolårets bokslut visade en omsättning på 27,8 miljoner kronor, något bättre än 2005 då omsättningen var 21,2 miljoner kronor. Samtidigt ökade förlusten från 16,1 miljoner kronor till 28,4 miljoner kronor.
Asko Vehanen vill inte ge någon prognos för 2007 men säger att omsättningen ska bli högre än för 2006. Han vill heller inte säga när företaget ska gå med vinst.
Det är också först i år som företaget kunnat leverera kiselkarbidsubstrat från den nya fabriken. Tidigare producerade man i Linköpings universitets lokaler.
Och det finns klar potential att öka omsättningen. Fabriken körs inte med mer än cirka 50-procentig beläggning och dessutom finns utrymme för fler produktionslinor.
För att få fart på produktionen rekryterades Iain Jackson från halvledarföretaget LSI i somras. Han tog över vd-posten efter Asko Vehanen som ska fokusera på försäljning och på strategiska samarbetspartners.
Norstels klart största kund är fortfarande Charles & Colvard, C&C, som använder substraten för att göra smyckesstenar som ser ut som diamanter. C&C skrev i februari 2005 ett avtal med Norstel om leveranser under tre år för minst 4,1 miljoner dollar.
- Vi har förlängt avtalet och det kommer att löpa under ett par år till.
Andra områden som Norstel sätter sin förhoppning till är kraftomvandling och effektförstärkare.
- Vi har kunder som gör enkla dioder och transistorer som klarar upp till 1500 V. De används ibland annat i konvertarare och DC/DC-omvandlare för hybridbilar, solkraftverk och allmän kraft, säger Asko Vehanen.
Det tredje området där Norstels substrat kan komma till användning är för komponenter för effektförstärkning, till exempel i radartillämpningar och för kommunikation.
Kiselkarbid används också för vita lysdioder men den marknaden domineras av Cree och Osram.