JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I Holland finns inga älgar
Med mjukradio, Software Defined Radio, går det att kombinera mängder av radiostandarder för mobiltelefoner i en och samma krets. Holländska NXP har utvecklat något man kallar vektorprocessor för ändamålet, som ska leverans i form av ett IP-block för inbyggnad i system på kisel. Med tekniken kan radiostandarderna samsas om en och samma antenn. Därmed undviks "älgproblemet", att mobilerna får mängder av antenner, något som NXP dock kallar "igelkottsproblemet".
När mobiltillverkarna går från 3G till det hittills väldigt vagt definierade 4G ställs nya krav på att hantera mängder av radiostandarder. Att då fortsätta som nu, med enskild elektronik och en antenn för varje radiostandard, blir ohållbart menar NXP, före detta Philips Semiconductor.

- Det blir inte bara svårt att få rum med alla moduler som behövs. Deras samlade strömförbrukning hotar också batterilivslängden, och det ökade kiselinnehållet kommer att få allvarliga konsekvenser för produkternas slutpris, säger företagets tekniske direktör Rene Penning de Vries i ett pressmeddelande.

Lösningen som NXP nu lanserar kallas av företaget för inbyggd vektorprocessor (EVP, Embedded Vector Processor) och stöder en lång rad av dagens mobilstandarder: GSM, Edge, UMTS, HSDPA, Bluetooth, Wimax, UWB, FM, Wifi och NFC. Därtill hanterar kretsen multiantennteknik (Mimo).

En del av lösningen går ut på att dela in kommunikationen i tre klasser, för låg hastighet (bluetooth och NFC), för mobilstandarder och för datastandarder (Wifi och Wimax).

Förmågan att låta flera radiostandarder samsas om en och samma antenn löser också det som NXP kallar "igelkottsproblemet" - att mobilerna måste förses med en rad spretiga antenner. Sony Ericssons teknikchef Mats Lindoff har tidigare kallat detta för "älgproblemet" och efterlyst lösningar till det, se artikel (länk) .

EVP-kretsen lanseras som ett IP-block och är tänkt att byggas in i en basbandskrets, ett system på kisel, tillsammans med konventionella kärnor för digitala signalprocessorer och styrkretsar från exempelvis Arm. IP-blocket finns för leverans före nyår, och kommer att finnas i NXP-kretsar som lanseras nästa år och året därpå.

Det svenska bolaget Coresonic, grundat av Linköpingsprofessorn Christer Svensson, är sedan tidigare inne på samma linje. Corsesonics basbandskrets bygger också på software defined radio, och klarar även den en rad olika kommunikationsstandarder.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)