JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbranschen besviken på Bush

I somras lovade USAs president George Bush ökade anslag för grundforskning, ett reformerat visumprogram och skattelättnader för forskning och utveckling. Ännu har inget skett, vilket frustrerar halvledarbranschens samarbetsorganisation SIA.
Det är inte bara i Sverige som elektronikforskare oroas över bristen på anslag. En snudd på kalkerad debatt förs även i USA, och där har nu forskarna fått starkt stöd av halvledarbranschen.

Bakgrunden är den lag som George Bush i somras skrev under om ökat stöd till tekniksektorn var enigheten i USA stor - både kongressen och representanthuset stödde lagen. Bland ingredienserna fanns ökat stöd till grundforskning och utbildning i teknik, ett reformerat visumprogram som skulle tillåta ökad invandring av ingenjörer och forskare, samt utökade skattelättnader för företag med tung forsknings- och utvecklingsbudget.

Lagen kallades America Competes Act, där Competes kan uttydas Creating Opportunities to Meaningfully Promote Excellence in Technology Education and Science.

Sedan dess har dock inget hänt, vilket igår föranledde George Scalise, ordförande i halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA, att göra ett skarpt uttalande.

- Att säga att vi är djupt besvikna vore en enorm underdrift. Retoriken på området ligger skyhögt över verkligheten, sa han.

SIA, Semiconductor Industry Alliance, menar att bristen på "action" riskerar att urholka USAs konkurrenskraft, inte minst på området nanoteknik. Här går anslagen inom kort ut till de stora bidragsgivarna NSF (National Science Foundation), NIST (National Institute of Standards & Technology) och energidepartementet. Dessutom upphör den nu gällande lagen om skattelättnader för FoU-verksamhet den sista december.

Om inget händer denna vecka kommer anslagen till grundforskning vid våra universitet och nationella labb att landa långt under vad president Bush och kongressen lovat, hävdar SIA, som oroar sig över att omvärlden ska komma ikapp USA.

- Andra länder har generösa program för att attrahera investeringar och forskare. USA är fortfarande i ledningen, men det är inget givet av födslorätt - vi måste förtjäna ledningen genom arbete, konstaterar Scalise.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)