Resultatet blev att 82 företag bötfälldes i fjol för att inte lämnat uppgifter i tid. Om företagets omsättning låg över 100 000 kronor blev boten just 100 000 kronor i förseningsavgift. Om dessutom uppgifterna om hur uttjänta produkter tagits om hand saknades ökade summan med 20 000 kronor.
Många företagare var upprörda och naturvårdsverket tog till sig av kritiken. Den 20 februari lämnade naturvårdsverket därför ett förslag om reviderade sanktionsavgifter till miljödepartementet (länk). Lägsta nivån sänktes till 10 000 kronor men den som omsätter över 10 miljoner kronor får en bot på 100 000 kronor och den som omsätter över 50 miljoner kronor får en ökning till 500 000 kronor.
– Förslaget innebär en höjning av straffbeloppen för de flesta företag. Och företag som ännu inte registrerat sig får nu väldigt lågt incitament att göra det, sade Lena Norder på Elektronikindustriföreningen och IM-föreningen till Elektroniktidningen (länk).
Föreningarna kontaktade miljödepartementet och har nu lämnat in ett förslag på vad de anser vara en rimlig avgift för de företag som inte rapporterar i tid.
I förslaget börjar avgiften på 10 000 kronor oberoende av omsättning. Om företaget trots uppmaning från naturvårdsverket inte lämnar uppgifter till EE-registret ökar beloppet till 50 000 kronor och behöver verket skicka två eller flera påminnelser stiger summan på 100 000 kronor.
Föreningarna vill också att avgifterna ska gälla retroaktivt. Det skulle i så fall innebära en nedsättning på 110 000 kronor för de flesta av de företag som bötfälldes under 2007.
Föreningarna förslår också en amnesti under en begränsad tid så att de företag som ännu inte registrerat sig ska kunna göra det utan att de påförs en miljösanktionsavgift.
Dessutom vill föreningarna att eventuella tvister ska avgöras av länsrätten och inte som idag av miljödomstolen.