JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Fyra av de fem stora mobiltillverkarna, plus fyra kinesiska bolag, har tagit fram telefoner för den kinesiska 3G-standarden TD-SCDMA och börjat sälja dem genom operatören China Mobile. Men inte Sony Ericsson.
- Vi har inte beslutat om vi ska utveckla telefoner för TD-SCDMA, säger Sony Ericssons Mats Lindoff till Elektroniktidningen.
Häromdagen fick Motorola en licens från China Mobile, och därmed rätten att sälja TD-SCDMA-kompatibla telefoner, skriver tidningen Shanghai Daily. Motorola har bland annat utvecklat en dubbelmobil som klarar både GSM och TD-SCDMA, och roaming mellan dessa nätverkstyper, något som uppenbarligen kan bli en storsäljare. Samma kombination har tidigare lanserats av bland andra Samsung.

Motorola blev därmed den fjärde större mobiltelefontillverkaren att få licens för TD-SCDMA-försäljning. TIdigare har Nokia, Samsung och LG fått motsvarande rättigheter, därtill även de kinesiska företagen ZTE, Lenovo, Amoi och Datang. Till dags dato finns elva mobilmodeller och fyra datakort som uppfyller TD-SCDMA på marknaden, enligt Shanghai Daily.

 

- Vi följer TD-SCDMA noggrannt, det har vi gjort i flera år. Men vi har inte beslutat om vi ska utveckla telefoner för TD-SCDMA, kommenterar Mats Lindoff, teknisk direktör för Sony Ericsson, till Elektroniktidningen.

China Mobile har i en första runda köpt totalt 60 000 telefoner och 15 000 datakort. I maj tänker operatören ta in bud för nästa uppköpsrunda. Det officiellt uttalade målet är att nätet ska vara användbart vid OS i Peking i sommar.

Den kinesiska TD-SCDMA-standarden har ännu inte haft officiell premiär. Men de tester som China Mobile och andra operatörer gjort gränsar till kommersiell användning, med uppemot 100 000 användare. Från 1 april går det att för 800 yuan i månaden köpa subventionerade telefoner och abonnemang för att delta i någon av de storskaliga testerna som China Mobile driver i Shanghai, Peking och sex andra större städer.

Shanghai Daily uppger att 2000 mobiler såldes de första tio dagarna som denna möjlighet fanns. Och berättar att de tidiga användarna redan klagar över kort batterilivslängd, sämre täckning än förväntat, instabil Internetaccess och höga kostnader för datatjänster.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)