Han baserar sitt resonemang på några olika trender där den stigande kostnaden för att utveckla chips är ett ganska söndertjatat men likväl viktigt argument.
En annan trend är som pågått en tid är att systemtillverkare – såsom Siemens, Motorola, Lucent och Philips – knoppat av sina halvledarverksamheter, medan företag som Ericsson, Nokia och Alcatel sålt motsvarande verksamheter till halvledarföretag. Även halvledarföretagen har renodlat sin verksamhet genom att exempelvis sälja av minnesdelarna.
– Det är enbart japanerna och koreanerna som inte följt detta mönster, men jag väntar med spänning på vad som kommer, säger Theo Claasen.
Han får ett visst medhåll från Susumu Kohyama, vd på japanska Covalent Materials, fd Toshiba Ceramics.
– I Japan handlar det om konglomerat som regeringen reglerar mycket långsamt. De vill skydda sitt konservativa system och halvledare är bara en del i de japanska elektronikföretagen, men förändringar kommer nog så småningom, säger Susumu Kohyama.
Detta tillsammans med att allt fler funktioner kan integreras i en och samma halvledare samtidigt som halvledarföretagen blivit allt mer nischade ger ytterligare argument för konsolidering, menar Theo Claasen. Företag måste helt enkelt gå ihop för att komma över tillräcklig kunskap om hela system.
– Idag finns det nästa inga synergieffekter mellan olika tillämpningsområden så i slutänden kommer det att vara två till tre riktigt stora företag inom respektive område. Dessa kan tjäna pengar. Nummer fem får det mycket svårt, säger Theo Claasen.