JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 112 miljoner till intelligent tyg
Textilforskningen i Sjuhäradsbygden har säkrat 112 miljoner för sin verksamhet under de närmaste åtta åren. Här ska bland annat moderna textilier som integrerar elektronik, exempelvis mikrofoner, utvecklas.
Smart Textiles heter initiativet som i veckan – likt satsningen på tryckt elektronik i Norrköping – fick finansiering från Vinnova inom ramen för programmet Vinnväxt (se länk). Smart Textiles drog det allra längsta strået från Vinnova och får 56 miljoner under åtta år.

– I nuläget har vi motfinansiering med minst lika mycket från företag, högskola och institut, så hittills har vi garanterat 112 miljoner kronor för verksamheten, säger Lars Hallnäs, forskningssamordnare och professor på textilhögskolan i Borås.

Vad är då smarta textilier? Jo det handlar om fibrer och material som är interaktiva på olika sätt. Ett område man jobbar med inom Smart Textiles är konduktiva polymerer, alltså plastfibrer som leder ström.

– När det handlar om smarta textilier ska man inte tänka så mycket på enskilda produkter, utan vi talar snarare om ett konstruktionsmaterial som man sedan kan använda på en mängd olika sätt. Ungefär som betong, fast textil, förklarar Lars Hallnäs.

Målet för Smart Textiles är att skapa hög tillväxt i Borås och Västra Götaland. Inom initiativet jobbar man både med företagsbaserad och experimentell forskning och utveckling och inom ramen för verksamheten handlar det förstås i stor utsträckning om att försöka få de två disciplinerna att samverka.

– Ett exempel är utvecklingen av textila mikrofonelement. Den utvecklingen är företagsdriven samtidigt som den drivs experimentellt på högskolan, säger Lars Hallnäs.

Grunden där är att integrera piezoelektriska material och strukturer för att på så sätt sedan kunna utveckla mikrofonfunktioner i textiler.

Andra intressanta områden man jobbar med är ljudabsorberande material.

– Dagens bilar innehåller lika mycket textilier som plåt, så där kan man tänka sig att det vore intressant med denna typ av material.

Pengarna som Smart Textiles får ska bland annat användas för att bygga upp två prototyplabb – Smart Textiles Technology Lab och Smart Textiles Design Lab. I dagsläget är det enbart beslutat att det sistnämnda kommer att hamna på Högskolan i Borås.

Ledstjärnan för Smart Textiles är att skapa ett internationellt ledande centrum för smarta textilier genom nära samarbete mellan Textilhögskolan och Högskolan i Borås, Swerea-IVF, SP och Interaktiva Institutet. Initiativet har dessutom ett stort antal samarbetspartners, däribland Chalmers.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)