JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Colaburk visar skärmutvecklingen
Framtidens datorer kommer att vara allt annat än de platta fyrkantiga skärmar vi använder oss av i idag, menar två japanska forskare. De kommer att bygga på organiska skärmar som kan anta vilken form som helst, alltid med multifingertouch.
Två forskare vid namn Dr Vertegaal och Ivan Poupyrev från Sony Interaction Laboratory i Tokyo håller just nu på att utveckla olika tekniker som de menar kommer att ändra synen på skärmar.

En interaktiv colaburk illustrerar utvecklingen. Burken har en ruta med RSS-funktion och en annan ruta för filmklipp och är ett exempel som dessa forskare tagit fram på hur framtidens skärmar kan komma att se ut. Materialet kommer inte att spela någon roll, för oavsett material kommer man att kunna ha multifingertouch, det vill säga att man kan trycka med flera fingrar samtidigt.

En skärm i form av ett vanligt papper menar de är ett smidigt verktyg som kan bäras med överallt. Den teknik forskarna tror mest på är organiska lysdioder i ett elektroniskt papper som består av miljoner små polariserade bläckhöljen. Varje punkt styrs av en positiv eller negativ spänning som bläcket antingen repellerar eller attraherar vilket skapar vita respektive svarta bildpunkter. Dess flexibla form gör att displayen kan rullas ihop och läggas i fickan, som ett vanligt papper.

Forskarna påpekar också att de flesta datorerna idag visar allt tvådimensionellt och därför är väldigt begränsade när det kommer till att beskriva de verkliga 3D-originalen. För att lösa detta har de tagit fram något de kallar ”kinetisk organiska skärmar” som gör det möjligt att ändra form genom bland annat interaktioner med användare . Det låter lite som science fiction men tanken är att det blir möjligt att inte bara visa bilder i 3D utan även fysiska ting i tre dimensioner.

Arbetet beskrivs i senaste utgåvan av Communications of ACM.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)