JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisregn över minimal IP-stack

Sics-forskaren Adam Dunkels har tilldelats 2008 års Cor Baayen-pris. Priset delas ut till en lovande ung forskare av ERCIM, det europeiska forskningssamfundet för datavetenskap och matematik. Adam Dunkels får priset för sin forskning om små, minnessnåla och energisnåla nätverk baserade på Internetprotokollet.

”Adam Dunkels forskning är experimentell datorsystemforskning när den är som bäst” skriver priskommittén i ett uttalande. Priskommittén var imponerad av Adam Dunkels kombination av framstående forskningsresultat och långtgående industripåverkan. ”Vid 30 års ålder är han redan en ledande forskare inom sitt område.”

Många av Adam Dunkels forskningsresultat har släppts som öppen källkod och används av bland annat Cisco, BMW, Nasa, Hewlett-Packard, General Electric och ABB. Programvaran sitter i många produkter som satelliter, flygplan, system för tv-produktion och system för fartygssäkerhet.

Förutom forskningen på Sics finns Adam Dunkels i det tekniska rådet för den nybildade IPSO-alliansen (IP for Smart Objects) och har författat alliansens första tekniska policydokument (länk). Bland grundarna finns Cisco, Sun, Sics, Ericsson, Atmel, och Freescale. Alliansen ska marknadsföra IP-protokollet som det naturliga valet för noder i till exempel sensornät. Det gäller bland annat hemautomation, fabriksautomation eller inom sjukvården där patienterna tillstånd kan övervakas oberoende av var de befinner sig. Tekniken är även intressant för olika typer av säkerhetstillämpningar, till exempel för gränsövervakning.

Under 2008 har Adam Dunkels även tagit emot Chester Carlsons forskningspris som delas ut av Ingenjörsvetenskapsakademien och Roger Needham-priset för bästa europeiska doktorsavhandling inom datorsystemforskning.

 

Läs en länger intervju med Adam Dunkels här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)