”Adam Dunkels forskning är experimentell datorsystemforskning när den är som bäst” skriver priskommittén i ett uttalande. Priskommittén var imponerad av Adam Dunkels kombination av framstående forskningsresultat och långtgående industripåverkan. ”Vid 30 års ålder är han redan en ledande forskare inom sitt område.”
Många av Adam Dunkels forskningsresultat har släppts som öppen källkod och används av bland annat Cisco, BMW, Nasa, Hewlett-Packard, General Electric och ABB. Programvaran sitter i många produkter som satelliter, flygplan, system för tv-produktion och system för fartygssäkerhet.
Förutom forskningen på Sics finns Adam Dunkels i det tekniska rådet för den nybildade IPSO-alliansen (IP for Smart Objects) och har författat alliansens första tekniska policydokument (länk). Bland grundarna finns Cisco, Sun, Sics, Ericsson, Atmel, och Freescale. Alliansen ska marknadsföra IP-protokollet som det naturliga valet för noder i till exempel sensornät. Det gäller bland annat hemautomation, fabriksautomation eller inom sjukvården där patienterna tillstånd kan övervakas oberoende av var de befinner sig. Tekniken är även intressant för olika typer av säkerhetstillämpningar, till exempel för gränsövervakning.
Under 2008 har Adam Dunkels även tagit emot Chester Carlsons forskningspris som delas ut av Ingenjörsvetenskapsakademien och Roger Needham-priset för bästa europeiska doktorsavhandling inom datorsystemforskning.