JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Statliga pengar till värmegivare och robotstyrning

Företagen Jondetech i Uppsala som gör värmegivare av nanotrådar integrerade i flexibla mönsterkort (bilden) och Boxit Robotics i Eskilstuna som gör styrning av robotceller är två av de tio nystartade bolag som fått 300 000 kronor av Vinnova och Energimyndigheten i verkens senaste Vinn Nu-utdelning.
Två gånger om året delar Vinnova och Energimyndigheten ut 300 000 kronor till tio nystartade forskningsbaserade teknikföretag. I den senaste utdelningen finns flera företag inom elektronik och IT.

Ett av de mest intressanta heter Jondetech och ligger i Uppsala. Företaget gör sensorer för mätning av värmestrålning, värmeflöden och rörelse genom att lägga buntar av genomgående nanotrådar i flexibla kretskort. Tekniken lovar billiga, tunna och lättmonterade givare. Företaget har tagit fram en ytmonterad IR-givare som inte bara mäter värme utan också hur värmeflödet sprider sig. Produkten visas upp på mässan Electronica i München om två veckor.

Bland de belönade företagen märks också Boxit Robotics i Eskilstuna gör mjukvara för styrning och optimering av robotceller för industriproduktion och Swedisk i Göteborg som gör disksystem för lokala nätverk som sägs ha dubbelt så hög prestanda som dagens produkter på marknaden.

Intressant är också Time-Critical Networks i Göteborg som utvecklar styrprogram för operatörer av data- och telenät. Med programvaran kan realtidstjänster som IP-telefoni transporteras med låg fördröjning samtidigt som nätet utnyttjas mer effektivt än tidigare.

Hela listan:

Applied Nano Surfaces
, Stockholm, gör nanokompositer för beläggning av ståldetaljer med låg friktion.

Abinitio, Boros, gör textilier som är mobila, dekorativa och ljudabsorberande för offentliga rum.

Boxit Robotics, Eskilstuna, gör mjukvara för styrning av robotceller.

Infviz, Norrköping, gör visualiseringsprogram för stora datamängder.

Jondetech, Uppsala, gör givare i nanoteknik för integrering i mönsterkort.

Limes Technology, Umeå, gör mjukvara för att styra högtalare i bilar.

Reformtech, Sollentuna, gör mobil vätgasgenerering för att bränsleceller kan köras på kommersiellt tillgängliga bränslen.

Spiber Technologies, Uppsala, gör ett biomaterial bestående av spindeltrådsprotein, för framställning av läkemedel.

Swedisk, Göteborg, gör disksystem för lokala nät.

Time-Critical Networks, Göteborg, gör styrprogramvara till telekomoperatörer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)