JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem får dela på 37,5 nanomiljoner
Vinnova satsar 37,5 miljoner kronor under tre år på fem projekt inom "grön nanoteknik", för utveckling av solceller, lysdiodlampor, bränsleceller och nanomaterial.
Fem teknikprojekt får under tre år dela på 37,5 miljoner kronor från statliga Vinnova inom dess program Grön Nano. Ambitionen är att underlätta utvecklingen och korta ledtiden för kommersialisering av forskning kring miljöförbättrande nanoteknik.

- Svensk nanoforskning håller hög internationell klass, samtidigt som vi varit mindre bra på att kommersialisera resultaten. Den här satsningen är en viktig pusselbit i Vinnovas arbete med att förbättra de svenska förutsättningarna på det området, säger Lena Svendsen på Vinnova i ett pressmeddelande.

Två av projekten handlar om solceller. Det ena, som syftar till att ta fram transparenta och billiga Grätzelsolceller, drivs av Nanologica i Stockholm och får 8,5 miljoner kronor. Det andra, drivet av Sol Voltaics i Lund, får 7,7 miljoner kronor för att ta fram en prototyp till en högeffektiv nanotrådsbaserad solcell tänkt för användning i solkraftverk.

Ett annat bolag i Lund, GLO AB, får 9 miljoner för att utveckla lysdiodslampor. GLOs lysdiod ska bli billigare än dagens genom storskalig kiselteknik med låga material- och produktionskostnader.

Gett Fuel Cells i Stockholm får 5,4 miljoner kronor för bränslecellsutveckling med nanokompositer. Tanken är att nanokompositerna ska sänka arbetstemperaturen i bränslecellens vitala delar till 250 grader med bibehållen funktionalitet. Då hoppas man få fram billigare bränsleceller, konkurrensdugliga nog att tävla med andra alternativ på energimarknaden.

Mest pengar av alla, 9,6 miljoner kronor, får Luleå tekniska universitet för materialforskningsprojektet Nanofiber. Projektet syftar till att ta fram ett förnybart nanocellulosamaterial med brett användningsområde, bland annat inom elektronik men även för textil, medicin, paketering och konstruktion. Materialet ska vara extremt temperaturtåligt och mycket lätt.

Vinnovas satsning på projektet Grön Nano syftar såväl till ökad förståelse av nanostrukturer och dess tillämpningar som till att ta fram produkter och lösningar som är mindre skadliga för miljön än dagens tillgängliga alternativ.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)