JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggda system ska stärka verkstadsindustrin i Västsverige
Fyra verkstadsföretag i Västra Götaland och en kontraktstillverkare ska samarbeta kring elektronikutveckling.
– Det som är typiskt för dessa industrier är att de är bra på att forma plåt. Sen upptäcker de att de behöver elektronik också. Till att börja med har den en liten andel av produkten och köps därför in. Men efter hand har det blivit mer och mer, säger Lennart Stålfors på nystartade Elektronikutvecklingscenter i Västra Götaland, EUC.

– När det sedan uppstår problem i produktionen finns det begränsade resurser på företaget som kan lösa det utan man måste gå till underleverantören som kan finnas i Danmark eller Italien.

Tanken med EUC, som drog igång verksamheten i mars, är inte att lösa de akuta problemen åt företagen. EUC ska långsiktigt bygga upp elektronikkompetensen hos företagen.

– Men på sikt tar vi tar gärna in fler företag i vår förening.

Initiativet kom från Asko Cylinda i Vara men projektet finansieras förutom av de fem medlemsföretagen även av Sparbanksstiftelsen, Västra Götalandsregionen, Tillväxtrådet i Västra Götaland och Vara kommun. Exakt hur mycket pengar de stoppar in vill Lennart Stålfors inte berätta men pengarna ska till att börja med räcka i tre år. Hittills har han varit den enda anställde på EUC men nu söker man en elektronikingenjör med praktiska kunskaper om styrkretsar och programvara.

 De fem företagen är:
•Asko Cylinda i Vara som tillverkar disk- och tvättmaskiner samt torktumlare för hushållsändamål
•PM-Luft i Kvänum som tillverkar luftbehandlingsaggregat för inomhusklimat.
•LVI produkter i Järpås utanför Lidköping som tillverkar elektriska element och handukstorkar
•Electrolux i Mariestad som tillverkar kylskåp & frysar
•Elektromekan i Årjäng som är kontraktstillverkare
– Jag själv har en bakgrund som utvecklingschef och vd. Jag har bland annat varit på Hasselblad. Min uppgift är mer att vara kontaktförmedlare och teknikspanare, säger Lennart Stålfors.

Hittills har han jobbat halvtid men efter sommaren blir det heltid.

– Till hösten ska vi försöka åstadkomma ett gemensamt projekt för företagen.

Tanken är att titta på framtida tillämpningar och försöka finna en gemensam processorfamilj och ett programmeringsspråk.

– Många företag har en anorektisk organisation idag. De har helt enkelt inte tid med förutveckling. Med en gemensam plattform kan vi förhoppningsvis skapa äkta synergieffekter. Det som differentierar elektroniken idag är inte så mycket hårdvaran som tillämpningsprogrammen.

EUC kan sedan fungera som ett konsultbolag och ta hand om utvecklingen och programmeringen åt företagen när plattformen ska användas i kommersiella produkter.

– När vi byggt upp det här kan vi lyfta över det i företagen. Det kan till exempel handla om att hjälpa till vid rekryteringar så att det blir rätt kompetens hos den som anställs.

– Förhoppningsvis ska vi bli självfinansierande så att vi kan fortsätta även på längre sikt, säger Lennart Stålfors.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)