För ett år sedan var det full rulle hos de konsultföretag som sysslar med elektronik och inbyggda system. Många bolag behövde rekrytera men hade svårt att hitta folk. I år är tongångarna mer dämpade.
Det är köparnas marknad och kunderna försöker också spara pengar genom att ta tillbaka projekt. Men trots alla negativa signaler andas branschen optimism. Visst, beläggningsgraden har sjunkit och en del konsultföretag har sagt upp personal men flera av de företag som Elektroniktidningen talat med börjar ana ljuset i tunneln. Och möjligheterna till förvärv har aldrig varit så goda som nu. Så det lär bli ett intressant år.
Vi ställde fyra frågor till fem konsultföretag inom elektronik och inbyggda system. 1) Förra året var det full rulle, hur är det nu? 2) För ett år sedan var Ericssons vinstvarning i fokus, nu verkar det mesta handla om fordonsindustrin. Hur påverkas ni? 3) Har ni sagt upp i år eller vill ni anställa? 4) Någon teknisk trend som är extra tydlig bland kunderna?
4Real, Johan Wiklund
1) – Fram till årsskiftet gick det bra men läget var osäkert. De senaste månaderna har det märkts en svacka plus att vi har fått slutdatum på en del projekt framåt vårkanten så jag tror det blir ändå sämre till sommaren.
2) – Kunderna skär ned sina kostnader. I vissa fall försöker de anställa för att ersätta konsulterna. – Jag kan inte säga att det är någon speciell bransch som drar ned mer. Fordonsindustrin var först ute men nu kommer alla andra branscher också.
3) – Vi skulle kunna rekrytera folk inom vissa områden, bland annat inom strömförsörjning, men det är svårt att hitta personer med rätt kompetens. Samtidigt har vi sagt upp en person så idag är vi 25 konsulter.
4) – Kunderna försöker skära kostnaderna men har också svårt att hitta kompetenser. Det gör att man har kvar konsulterna.
EIS by Semcon, Petter Birkedahl
1) – Det har varit tufft ett tag men elektronik och mjukvara har klarat sig bättre än andra kompetensområden. Jag skulle säga att vi nådde botten under februari och att vi ser en ljusning nu i april även om den är svag.
2) – EIS har kontor på sju orter i Sverige men vi är starkast i Västsverige. Här finns som bekant bilindustrin och dess underleverantörer men de neddragningar som de har gjort har inte drabbat oss nämnvärt. Det är trots allt inte tvärstopp inom bilindustrin. – Även om de lägger ned viss nyutveckling så måste de fortsätta skjuta in ny funktionalitet i sina infotainmentsystem. Sen kan man hoppas att krisen ska leda till att även de svenska fordonstillverkarna går över till att lägga ut större uppdrag i projektform istället för att göra detaljerade specifikationer som konsulterna ska arbeta efter. I Europa är det mer utbrett att konsulterna tar ett större ansvar för projekten vilket ger lägre kostnader för biltillverkarna.
3) – EIS har gjort vissa smärre justeringar men vi har inte drabbats av de stora neddragningarna som Semcon gjort. Totalt är vi cirka 170 personer varav 80 i Göteborg och cirka 50 i Mälardalen. Vi kommer nog att behöva rekrytera lite i höst. Det hänger ihop med den ljusning vi ser och gäller framförallt i Västsverige. Kanske blir det tidigare där. Idag går det att hitta kompetens vilket var omöjligt för två år sedan. Vi söker framför allt folk med några års kompetens inom mjukvara och inbyggda system.
4) – Det är mycket modellbaserad utveckling vilket gynnar oss eftersom vi har lång erfarenhet inom området. På systemnivå modellerar vi med modellering i UML. På funktionssidan använder vi verktyg som Simulink och Targetlink.
HotSwap, Mikael Andersson
1) – Nedgången började någon gång runt årsskiftet. Innan dess märkte vi av en del, man började höra om banker som drog in lån för kunderna men det tog ett tag innan det slog igenom. – Våra säljare ser en stabil marknad men måste bearbeta fler kunder för att hitta uppdragen. Kunderna behöver även längre tid till beslut.
2) – Fokus för oss ligger inom medicinteknik och övrig industri, inte mot fordon eller telekom. Men vi vet sedan förra lågkonjunkturen att det kommer in en massa konsulter från dessa områden som försöker ta sig in på vårt segment. – Bland våra kunder finns det fortfarande många som går bra och en del drar till och med in riskkapital till nya projekt.
3) – Vi har gjort en justering och idag är vi runt 100 personer varav cirka 20 inom elektronikområdet. Vi anställer inte för närvarande men tror att det ändras efter sommaren. Vi har en relativt stor andel hela projekt jämfört med traditionella konsulter. Den delen står för runt 60 procent av verksamheten. I Sundbyberg har vi 50 anställda och ett kontor på 1100 kvadratmeter, med ett fullt utrustat lab, där vi driver ett antal projekt varje år. 4) – Vår tunga nisch är medtech, där vi har certifieringar och kan regelverk vilket är en klar konkurrensfördel. I vanliga lågkonjunkturer brukar man se att vissa regioner, oftast Stockholm, leder nedgången och sedan faller övriga landet långsamt. Det är vice versa när det går upp igen men man har inte sett det mönstret än. Processen brukar ta en två, tre år men hittills har nedgången bara hållit på i ett halvår och förhoppningsvis går det uppåt lika fort som det gått nedåt.
Syntronic, Jan Fahlborg
1) – Vi finns i en mängd olika branscher men generellt så rullar det på även om prispressen är hård. Kunderna agerar olika, en del tar hem, andra lägger ned hela funktioner och outsourcar till oss. – I Sverige finns vi på fem ställen plus att vi har kontor i Kina och Malaysia för outsourcade projekt. Det innebär att vi kan erbjuda kunden ett nära interface samtidigt som vi som organisation kan ta åt oss uppdrag som utförs på olika platser. Många kunder kräver kostnadseffektivitet och där kommer Asien in samtidigt som det är en fördel att ha utveckling nära produktionen och mycket körs i Asien numera.
2) – När det gäller telekom finns det uppdrag hela tiden. Men det är hårt prispressat. På industrisidan måste man hålla igång produktionen, vi är inblandade i medicinteknikprojekt som inte heller är så konjunkturkänsliga liksom på militärsidan och den offentliga sektorn. Men bilindustrin har det besvärligt. – Samtidigt spänner vi över hela livscykeln från utveckling till produktion och har tyngdpunkten på outsourcade projekt snarare än timkonsulting. Som en servicefunktion kan vi också tillverka korten. Det gäller allt från några prototyper upp till volymer på 20 000 till 30 000 enheter.
3) – Vi har inte sagt upp folk. Totalt är vi cirka 300 personer varav cirka 170 i Sverige. Just nu är vi försiktiga med anställning, det finns alltid specifik kompetens som kan vara bra att ha. Men generellt så gasar vi inte i Sverige, däremot i Asien finns behov av mer personal. Det är där den större tillväxtpotentialen finns just nu.
4) – Det finns ett stadigt behov av att ersätta kabel med radio för olika tillämpningar. I industrin används radio allt mer för styrning och övervakning. Industrin köper inte så gärna hyllprodukter utan söker löpande tekniska lösningar som förbättrar processen eller höjer kvaliteten.
Prevas, Mats Lundberg
Efter det att intervjun gjordes har Prevas varslat 25 personer i Stockholm och avbrutit förvärvet i Västerås.
1) – Vi såg redan i höstas att förfrågningarna saktade in och det har inte varit någon större skillnad i år. Redan förra året satte vi fokus på lönsamhet och kassaflöde, vi gjorde bara ett mindre förvärv i fjol och håller på med ett mindre just nu. Det blir ingen kraftig expansion i år även om jag säkert får ett samtal i veckan från företag som vill bli uppköpta. – Jag har aldrig sett så mycket förvärvsmöjligheter. De vill komma till en trygg hamn där det finns ramavtal med stora kunder. Vi har dessutom en stabil ekonomi och är stryktåliga. Hela kommer att vara ett jobbigt år och priserna kommer att gå ned.
2) – Vi har haft tur, det finns branscher som haft det riktigt tufft, särskilt de som arbetar med Saab och Volvo personvagnar men vi har noll i omsättning mot dem. Däremot har vi uppdrag från lasbilstillverkarna men det är nästan uteslutande projekt, ingen resurskonsulting. Bland annat bygger vi testsystem åt dem.
3) – Vi har inte gjort några neddragningar utan är ungefär lika många som i början av året. Det är alltid någon som slutar och vi rekryterar om vi kan hitta kompetenta konsulter inom inbyggda system och realtid. – Vi omsätter 450 till 500 miljoner på inbyggda system och vi hävdar att vi är störst i Norden.
4) – Det som händer är att vi allt mer tar ett helhetsansvar för projekten. För fem år sedan hade vi en slogan som löd Fastprisexperten, numera kör vi med Excellence in Technology och har en kvalitetschef. De projekt vi tappade i fjol var såna som kunderna tog hand om själva. Vi har ett jättekunnade kring inbyggda system och realtid som kunderna efterfrågar.