JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson börjar licensiera LTE-patent
Ericsson har börjat licensiera ut delar av sin portfölj med patent för mobilstandarden LTE, och siktar på att skapa samma licensprogram som för GSM- och WCDMA-patenten. Steget är en kursändring i Ericssons patentfilosofi kring LTE.
Kring sin patentportfölj för mobilstandarderna GSM och WCDMA har Ericsson etablerat en omfattande affärsverksamhet där licensavgifter från ett 80-tal aktörer genererar pengar till företaget. Hur stora summor det rör sig om vill bolaget inte berätta, men säger i ett pressmeddelande att det rör sig om "signifikanta" intäkter. Enligt en tidigare intervju (länk) med Ericssons patentchef Kasim Alfalahi ligger intäkterna kring 3 miljarder kronor om året.

Nu vill Ericsson göra likadant för patenten inom LTE, nästa generations mobilteknik. Ericsson har deltagit i utvecklingen sedan tidigt 1990-tal då man började forska på modulationsstandarden OFDM som används inom 4G och LTE. Ericsson hävdar själv att man har industrins starkaste patentportfölj inom LTE, och säger att man redan har uppnått sina första LTE-licensavtal.

Modellen Ericsson använder kallas Frand, vilket står för Fair, Reasonable and Non-Discriminatory Licensing. Enligt modellen ska alla inblandade få betalt i proportion mot sin insats i utvecklingsarbetet. Ericsson lovar också att i sin tur betala licensavgifter till andra patentinnehavare. Allt ska regleras med bilaterala avtal.

Modellen är dock omtvistad. Andra aktörer har förespråkat en patentpool, där alla relevanta patent samlas och där användningen reglerades genom öppna, multilaterala avtal.

Att Ericsson var inne på det spåret i fjol märktes då man tillsammans med Sony Ericsson, Nokia, Nokia Siemens Networks, Alcatel-Lucent, NEC och Nextwave kom överens om (länk) att patentkostnaderna för en LTE-mobil inte skulle behöva kosta mer än 10 procent av mobilens pris, och att taket för en LTE-utrustad pc skulle vara tio dollar. Argumentationen då gick ut på att gemensamma spelregler med låga avgifter skulle accelerera utvecklingen, och försäkra operatörerna om att LTE-terminaler snabbt skulle bli tillgängliga.

Då sa Ericsson att man trodde att marknadskrafterna skulle driva fram licensvillkor i linje med dessa principer. Men nu ser det alltså ut som om man ändrat sig på den punkten, och vill återgå till bilaterala avtal.

Totalt äger Ericsson nära 25 000 patent.


 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)