– Alla i branschen måste tala med oss, vi har den bästa patentportföljen inom telekom, säger Ericssons patentchef Kasim Alfalahi till Dagens Industri.
Han basar för en avdelning på 170 personer, såväl jurister som ingenjörer. Förutom att se till så att de anställda skickar in patentansökningar sköter han förhandlingar med andra företag.
Det handlar om över 50 företag, inklusive Apple som behövde tillgång till patent när de gav sig in på mobilområdet.
Kasim Alfalahi hävdar att Ericsson inte använder patenten för att blockera konkurrenterna.
– Däremot ser vi till att få anständigt betalt för rätten att använda tekniken. Vi tror på standardisering, det driver affärer, men vill man ansluta sig till en standard förbinder man sig också att licensiera patent till konkurrenterna.
De anställda på Ericsson skickade in 597 patentansökningar i fjol vilket renderade företaget en 21:a plats på PCT:s rankinglista. Patent Cooperation Treaty är ett FN-övervakat organ som ger en indikation på hur stark en idé är.
– För oss är de här listorna, och över huvud taget talet om antal patent, ointressant. Det handlar om att ha bra patent, och det har vi, vi märker en enorm respekt för vår portfölj. Hela 90 procent av våra ansökningar blir till godkända patent, här är vi bäst i klassen, säger han till Dagens Industri.
De anställda får en bonus för varje ansökan, hur stor den är vill Kasim Alfalahi dock inte avslöja men han säger att summan inte är försumbar.
Det tar mint 2,5 år och kostar minst 3 miljoner kronor att få ett patent godkänt i 15 till 20 länder. Alla patent lämnas dock inte in i så många länder så snittkostnaden ligger på 2 miljoner kronor. Och patenten gäller sedan i 20 år.
Totalt äger Ericsson 23 000 patent idag vilket motsvarar cirka 10 000 uppfinningar, eftersom samma idé normalt patenteras i flera länder.